Pim Jansen
Pim Jansen Popular Science 22 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Niezen tijdens kerst? Dan kun je het klimaat de schuld geven

Niet alle niesbuien zijn direct omikron. Nee, hooikoorts is een fenomeen dat tegenwoordig ook tijdens kerst actueel is. Lekker dan, ben je snotverkouden tijdens de lekkerste maaltijden van het jaar. Heeft te maken met de opwarming van de aarde.

Het hooikoortsseizoen begint steeds vroeger. Ook dit jaar staan volgens deskundigen hazelaars en elzen al met kerst in bloei. Pollen van deze boomsoorten kunnen voor heftige hooikoorts zorgen. Universiteiten, de zorg, het RIVM en de GGD starten daarom in januari in de Benelux met een groot onderzoek naar het effect van klimaatverandering op allergie.

Steeds vaker hooikoorts tijdens kerst?

Het is in de laatste tien jaar vaker voorgekomen dat patiënten tijdens kerst al klachten van hooikoorts hadden. Door een warme herfst en een zacht begin van de winter gaan bomen eerder bloeien, terwijl grassen juist langer blijven bloeien. Het pollenseizoen wordt dus steeds langer en de piekconcentratie van stofjes in de lucht neemt toe, aldus onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en de Wageningen Universiteit. Hogere piekconcentraties zorgen voor heftiger klachten.

Nu alle aandacht uitgaat naar mogelijke coronabesmettingen is hoesten, niezen en snotteren door hooikoorts extra vervelend. Deskundigen adviseren om altijd eerst een zelftest te doen bij klachten. Als die negatief is en de klachten houden aan, is een hooikoortstest bij de huisarts een mogelijkheid. Mensen die al weten dat ze last hebben van hooikoorts moeten toch altijd testen om corona uit te sluiten, aldus de wetenschappers. Wie allergiemedicijnen heeft, doet er goed aan om die te gebruiken om de klachten te onderdrukken.

Onderzoek

Het internationale onderzoek richt zich op de relatie tussen hitte, luchtverontreiniging en pollen. De onderzoekers willen weten welke pollen de meeste ziektelast geven onder veranderende weersomstandigheden. Ook komt er een gids voor de aanplant van openbaar groen, zodat gemeenten de aanplant van planten en bomen die veel allergieklachten veroorzaken kunnen vermijden.

Lekker middeltje tijdens kerst tegen lichte klachten door hooikoorts is de Hot Toddy, een warme whisky-cocktail.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.