Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 9 okt 2023
Leestijd: 1 minuut

Eerste zorgpremie 2024 bevestigt zorgwekkende recordstijging

De eerste zorgpremie voor 2024 is bekend en die is traditiegetrouw onthuld door DSW Zorgverzekeraar. De premie onderstreept de extreme recordstijging die Nederlanders als het zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt.

We schreven eerder al over de extreme stijging van de zorgpremie en de daling van de zorgtoeslag. Meer betalen, minder ontvangen. Lekker dan. Nu is het wachten op premies, en de eerste is inmiddels doorgesijpeld.

Zorgpremie DSW: 138 euro duurder in 2024

De zorgverzekering bij DSW kost in 2024 maar liefst 149 euro per maand. Vergeleken met 2023 is dat een stijging van 11,50 euro. Dit is de sterkste stijging ooit. De hogere kosten hebben volgens directeur Aad de Groot te maken met inflatie en hogere kosten in de zorg, zoals hogere salarissen.

op jaarbasis gaat de zorgverzekering van DSW Zorgverzekeraar in 2024 dus 138 euro meer kosten. Dat bedrag is exclusief eventuele aanvullende pakketten. Dit is de zorgpremie bij de laagst mogelijke eigen risico van 375 euro. De kosten bij een hoger eigen risico zijn nog niet bekend.

Zorgverzekering wordt strop om de hals

DSW heeft volgens Zorgwijzer vanwege de noodzakelijke verhoging de noodklok geluid. Steeds meer mensen kloppen bij de zorgverzekeraar aan omdat ze de kosten, zowel de zorgpremie als het eigen risico, niet meer kunnen ophoesten. Dit zal toenemen met de verhoging in 2024. “Zorgverzekeraars richten zich te veel op prijsconcurrentie en te weinig op kwaliteit van de zorg”, aldus De Groot.

De nieuwe zorgpremie van DSW geeft doorgaans een goede indicatie van de nieuwe premies van andere zorgverzekeraars. Vanaf 12 november 2023 kun jij je gaan verdiepen in een eventuele nieuwe en goedkopere zorgverzekeraar. Dat is namelijk de deadline waarop de uiteindelijke zorgpremie bekend moet worden gemaakt. Een datum die actueler is dan ooit.

Wil je overstappen naar een andere zorgverezekering? Check dan ook deze vijf zorgtips!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.