Coen Grutters
Coen Grutters Horloges en accessoires 29 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuw Seiko-horloge is remake van zijn eerste polsklok uit 1924

We luiden bijna 2024 in. Dan is het exact honderd jaar geleden dat het eerste polsklok van Seiko verscheen. Dit viert het merk met een nieuw, weergaloos horloge.

Kintaro Hattori richtte in 1881 klokkenwinkel Seiko op. Een aantal jaar later ging hij de uurwerken zelf produceren en pas in 1924 verscheen het eerste horloge van Hattori’s merk. Dat is nu bijna honderd jaar geleden.

Remake van eerste Seiko-horloge

Het merk viert dit jubileum met de Presage Kintaro Hattori, een horloge in de Presage-collectie waar Seiko slechts 1.000 exemplaren van zal bouwen. Een hommage aan het originele model uit 1924, zo zegt de horlogefabrikant.

Seiko Presage Kintaro Hattori horloge horloges
Links het origineel uit 1924, rechts de moderne versie. (Afbeelding: Seiko)

Dat is goed gelukt. Hierboven zie je het eerste Seiko-horloge ooit gemaakt en de remake naast elkaar. De belettering, wijzers en indeling zijn nagenoeg gelijk aan de originele polsklok. Echter, waar het origineel een 60 seconden-subdial heeft op de 6 uur-positie, is dat bij het nieuwe horloge een 24 uurs-subdial. Ook is de leren band van het origineel iets simpeler.

Modern uurwerk

Uiteraard is de Seiko Presage Kintaro Hattori ook voorzien van een modern uurwerk. De wijzers worden namelijk aangedreven door het 6R5H-kaliber. Een uurwerk met 24 lagerstenen, een tikgetal van 21.600 per uur en een gangreserve van 72 uur.

Seiko Presage Kintaro Hattori horloge horloges
(Afbeelding: Seiko)

Geheel in de oude stijl, is het horloge niet groot. De diameter van de roestvrijstalen kast bedraagt slechts 35 millimeter. Het horloge is wel 12,3 millimeter dik, de kast moet immers een automatisch uurwerk huisvesten.

Prijs van de Presage Kintaro Hattori

Zie jij jezelf al paraderen met een van de 1.000 Presage Kintaro Hattori-horloges? Vanaf januari is de polsklok bij Seiko Boutiques en geselecteerde dealers wereldwijd te krijgen. Wel moet je er 2.000 euro voor neertellen.

Deze vier betaalbare horloges zijn onze favorieten van 2023

Veel geld voor een Seiko, dat we normaalgesproken kennen als een fabrikant van kwaliteitshorloges voor een bescheiden prijs. Tegelijkertijd is het een uniek horloge dat slechts in gelimiteerde oplage wordt geproduceerd. Had er een Omega, Rolex of Hublot-logootje opgestaan, dan was het prijskaartje ongetwijfeld nog veel groter.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.