Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Review 30 jun 2021
Leestijd: 7 minuten

Orbi RBK353 review: is deze WiFi 6-router zijn hoge prijskaartje waard?

Tijdens de lockdown zijn we erachter gekomen wat echt belangrijk is. Vrienden, familie, je gezondheid en… goede WiFi. Meer dan een jaar lang zaten we voornamelijk binnen en vroegen we het maximale van ons netwerk. Werken ging vanuit huis en omdat we weinig mochten, streamden we ons helemaal suf. Een goed WiFi-netwerk werd meer dan ooit een eerste levensbehoefte. Daarom is het zeker de moeite waard om te investeren in een goede router. Bijvoorbeeld de Netgear Orbi RBK353.

De lockdown heeft veel nieuwe inzichten gebracht. Zo ook dat ons WiFi-netwerk wel een upgrade kon gebruiken. Afgelopen jaar werd meer dan ooit duidelijk hoe beroerd een router (die je bijvoorbeeld van je kabelaanbieder krijgt) kan zijn. Iedere maand maak je netjes een flinke soms geld over voor snel internet, maar je geniet er amper van omdat het signaal zo zwak is als het spel van Oranje tegen Tsjechië.

Aan de slag met de Orbi RBK353 van Netgear

We hebben verschillende hulpmiddelen uitgeprobeerd om toch fatsoenlijk internet te krijgen in onze werkkamer, maar dit leverde vaak meer frustratie op dan gemak. Geluk heeft Netgear daar met de Orbi RBK353 een einde aan gemaakt. Sinds de overstap halen we overal in huis de maximale snelheid, hebben we meer controle over ons netwerk en zijn we klaar voor de toekomst.

De Netgear Orbi RBK353 is een WiFi-router die gebruik maakt van de nieuwste technieken om zo de beste dekking en snelheid te garanderen. Mesh is daar een hele belangrijke van. Dit is wat ons betreft een minimale eis als je op zoek bent naar een nieuwe router. Zeker als je op meer plekken in huis een optimale verbinding nodig hebt.

Mesh is een must

Bij mesh maak je gebruik van zogenaamde satellieten. Dit zijn een soort versterkers die je door je huis zet. En belangrijk verschil hierbij met traditionele versterkers is dat de satellieten geen eigen WiFi-punt zijn. Ze zorgen er alleen voor dat je signaal overal in huis even sterk is.

Voordeel hiervan is dat je dus niet zelf hoeft te wisselen tussen WiFi-punten. Je apparaat pakt zelf het sterkste signaal. Ben je beneden aan het werk? Dan verbindt bijvoorbeeld je laptop zich met je Orbi RBK353 router. Wil je vervolgens boven verder werken op je thuiskantoor? Dan schakelt je laptop automatisch over naar de satelliet als deze een sterker signaal heeft. Zo heb je altijd de optimale verbinding, zonder dat je handmatig hoeft te wisselen tussen WiFi-punten.

Netgear Orbi RBK353 wifi-router Mesh wifi 6
De WiFi-router met twee satellieten (Afbeelding: Netgear)

Bij de Orbi RBK353 van Netgear krijg je standaard de WiFi-router plus twee satellieten. Dat is genoeg om een woning van 300m2 te voorzien van snelle WiFi. Daarnaast beschikken zowel de router, als beide satellieten over snelle Ethernet-poorten. Die heb je echter niet vaak nodig omdat de WiFi ongekend snel en stabiel is.

Zorgeloos Netflix streamen, online gamen en meer

De Netgear Orbi RBK353 maakt gebruik van dual-band WiFi-technologie. Dit betekent dat hij niet alleen 2.4 GHz ondersteunt, maar ook 5 GHz. Door deze gelijktijdig te benutten heb je minder last van interferentie en blijft je snelheid hoog. Handig als je partner een Netflix-serie aan het streamen is in 4K en jij tegelijkertijd een lag-loos potje Call of Duty Warzone wil spelen. Zelfs als je ook nog kinderen/huisgenoten hebt die ook willen streamen of gamen, is er nog steeds niks aan de hand.

Je bent met deze router klaar om te knallen in het heden, maar ook in de toekomst. De Orbi RBK353 van Netgear maakt namelijk gebruik van de nieuwste WiFi standaard: WiFi 6. Dit is het nieuwste van het nieuwste, en dat levert een aantal voordelen op. Allereerst is de dekking beter. Zo komt het signaal niet alleen verder, maar is het ook krachtiger op grotere afstanden en komt hij beter door muren en plafonds.

Klaar voor nu én de toekomst met WiFi 6

Daarnaast is WiFi 6 tot drie keer sneller dan WiFi 5. Dat merk je nu vooral als je bestanden binnen je netwerk verstuurt. Qua internet merk je dat alleen als je een razendsnel internet-abonnement hebt. Dat heb je nu misschien nog niet, maar er worden flinke sprongen gemaakt. De kans is groot dat over een paar jaar je internet een stuk sneller is dan nu. Met de Netgear Orbi RBK353 ben je daarop voorbereid.

Ook ben je meteen klaar voor het huis van de toekomst. Langzaam maar zeker vullen onze huizen zich met slimme apparaten en andere producten die gebruikmaken van WiFi. Denk aan de speakers van Sonos, slimme lampen van Philips Hue, een nest deurbel met camera en meer. Al die apparaten zitten op je WiFi-netwerk. Snelheid is dan minder belangrijk, maar je wil wel breedte. Ook op dat punt ben je met WiFi 6 een stuk beter af dan oudere technieken.

Netgear Orbi RBK353 wifi-router Mesh wifi 6
Zorgeloos Netflix streamen, online gamen en meer (Afbeelding: Netgear)

De Netgear Orbi RBK353 biedt je op dit moment misschien meer dan je nodig hebt, maar vergis je niet in hoe snel alles vooruitgaat. Binnen de kortste keren heb je nog meer apparaten in huis die allemaal ook nog eens nog sneller bediend willen worden. Met deze router weet je zeker dat je voorlopig zorgeloos vooruit kunt. Zwakke routers zijn vaak een bottleneck. Met de Orbi RBK353 maak je daar juist je sterkste punt van.

De Netgear Orbi RBK353 geeft je kracht en controle

Ook qua beheer en bediening. Je WiFi-router wordt steeds meer het zenuwcentrum van je huis. Alles begint hier, dus daar wil je inzicht in hebben. Dat kan met de Orbi app. Deze helpt je in eerste instantie om alles te installeren. Dit ging verrassend eenvoudig en snel. Vervolgens wordt de app de plek om je netwerk te beheren.

Zo kun je precies zien welke apparaten er verbonden zijn en met welke router of satelliet, maar ook de internetsnelheid testen, een gast-netwerk instellen en nog veel meer. Je hoeft hier verder geen gebruik van te maken, maar voor gebruikers die wat meer controle en inzicht willen, is dit een hele prettige extra. Hetzelfde geldt ook voor NETGEAR Armor. Met deze extra dienst ben je nog beter beschermd tegen diverse dreigingen.

Is de Netgear Orbi RBK353 zijn hoge prijskaartje waard?

Het mag duidelijk zijn dat de Orbi RBK353 een hoop te bieden heeft en een echte high-end router is. Dat zie je echter ook terug in de prijs. De set die wij getest hebben (met twee satellieten) heeft een adviesprijs van 350 euro. Waarschijnlijk vind je voor slechts een kwart van de prijs een router die op dit moment ook aardig aan je wensen voldoet. Is het dan de moeite waard om zoveel meer zuurverdiende euro’s uit te geven aan een Orbi RBK353?

Wat ons betreft is het antwoord op die vraag een volmondig ‘Ja’. We streamen series in 4K via een Chromecasts, Luisteren door het hele huis muziek via Sonos-speakers, gebruiken overal in huis onze laptops om te werken, gamen wat af en sturen alle apparaten aan met behulp van Google Assistent. Internet is daardoor zo’n beetje een eerste levensbehoefte geworden en die wil je gewoon goed geregeld hebben. Een betrouwbaar en krachtig netwerk is gewoon een must. De Orbi RBK353 geeft je precies dat.

Nooit meer slechte WiFi

Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Op dit moment haal je misschien nog niet alles uit deze router, maar dat gaat veranderen. Streamingdiensten blijven de kwaliteit verhogen, cloudgaming wordt de toekomst en ieder apparaat om ons heen wordt slim. Je kunt nu voor een minder alternatief gaan, maar dat gaat snel irritaties opleveren. Denk aan slechte dekking en problemen omdat je tegen de limiet aan zit.

Dat is met de Netgear Orbi RBK353 niet het geval. Met deze WiFi-router heb je de garantie dat je de aankomende jaren alles uit je netwerk kan halen. Zo kun je zonder zorgen volle bak streamen, sneller gamen en je huis nog slimmer maken. Er zijn weinig dingen zo irritant als slechte WiFi, en met de Orbi RBK353 ben je daar de aankomende jaren van verlost. Dat maakt het nog steeds een flinke investering, maar wel eentje die het geld meer dan waard is.

Meer weten over de Netgear Orbi RBK353? Klik dan hier voor meer specificaties, details en verkooppunten.

Orbi RBK353

Netgear

9 Score

Pluspunten

  • Eenvoudige installatie
  • Uitstekende dekking en snelheid
  • Future proof dankzij WiFi 6, Mesh en dual-band

Minpunten

  • Hoog prijskaartje

Met een adviesprijs van 350 euro is de Orbi RBK353 van Netgear zeker niet goedkoop. Je krijgt daar echter wel een WiFi-router voor terug die je niet in de steek laat. Nu niet, maar ook in de toekomst niet. Dankzij WiFi 6, Mesh en Dual-Band is hij helemaal future proof, en wij kunnen zelfs nu al niet meer zonder deze functies.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.