Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Films & Series 31 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe Netflix-film Lupin-regisseur door plagiaat allicht direct offline

De pretentieloze B-film Under Paris, van Lupin-regisseur Xavier Gens, staat over precies een week gepland voor een première op de Nederlandse Netflix. Wees er snel bij, want een paar dagen later kan hij alweer offline worden gehaald. Op 14 juni dient er een rechtszaak tegen de makers wegens plagiaat.

Bij Manners houden we wel van een lekkere B-film, of Jennifer Lopez nou de hoofdrol speelt of een bloeddorstige haai. In principe dezelfde types, maar vooral voor fans van het laatstgenoemde schepsel is het opletten geblazen. 5 juni komt er een film op Netflix waarin een uit de kluiten gewassen haai a la Jaws de hoofdrol speelt. Geregisseerd door Xavier Gens, die ook meerdere afleveringen van succesverhaal Lupin regisseerde.

Toch is het niet Steven Spielberg die de klacht van plagiaat heeft ingediend. De Franse schrijver-regisseur Vincent Dietschy, bekend van een hoop andere B- en C- en D-films, claimt dat het plot gebaseerd is op een verhaal dat hij tien jaar geleden heeft verzonnen. Op 14 juni dient de zaak bij de rechter.

Netflix-film mogelijk binnen 10 dagen na release weer offline

Al eerder schreven we in dit artikel al uitgebreid over de inhoud van de film Under Paris, of Sous la Seine, zoals hij in het Frans heet. Geen zin om te lezen? Megahaai vreet triatlon-atleten op in de Seine – dit geeft al een aardig beeld van het verhaal.

Dit lumineuze plot is niet verzonnen door de makers van Under Paris, zegt de Franse schrijver-regisseur Vincent Dietschy. Hij claimt het idee te hebben bedacht én te hebben geregistreerd als intellectueel eigendom. Als hij dit niet uit zijn duim zuigt, is het goed mogelijk dat Under Paris na de rechtszaak van 14 juni meteen van Netflix af wordt gehaald.

Dietschy zelf geeft overigens op zijn beurt toe dat hij zich heeft laten inspireren door Steven Spielbergs Jaws. Er zit een dun lijntje tussen je laten inspireren en jatten.

Producers Under Paris ontkennen aantijgingen

Volgens Dietschy pitchte hij het idee in 2014 aan een Franse agent. Die zou het weer hebben doorgespeeld aan de producers van Under Paris: Sébastien Auscher and Edouard Duprey. Tegenover Deadline ontkennen de betreffende heren dit.

Under Paris netflix horrorfilm Haai
(Afbeelding: Netflix)

Bovendien is het niet ondenkbaar dat twee mensen op de wereld onafhankelijk van elkaar een filmplot bedenken waarin een haai in Parijs triatlon-atleten aan stukken scheurt.

Wel noemde Dietschy zijn eigen geestesvrucht Silure. De titel hebben de directors van Under Paris dus in ieder geval niét overgenomen (en dat lijkt ons een goede zet).

De rechter zal 14 juni beslissen wie de werkelijke geestelijk vader van Under Paris is. Voor de zekerheid toch maar vóór die tijd bekijken. Haaien die mensen opvreten, gejat of niet, klinkt immers hoe dan ook vermakelijk.

Lupin en meer

Xavier Gens is het bekendst, bij ons althans, voor zijn werk van de heerlijke serie Lupin. Van het meest recente seizoen regisseerde hij drie afleveringen. Het gaat om aflevering 5, 6 en 7 van seizoen 3, die gemiddeld een 7,5 scoren op IMDb.

Naast Lupin heeft hij ook meerdere afleveringen van Gangs of London geregisseerd, waarmee hij een 8 op IMDb scoorde. Zijn bekendste film tot nu toe is Hitman (2006). Of hij Under Paris daadwerkelijk aan zijn CV gaat toevoegen, is dus nog de vraag.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.