Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 6 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Netflix haalt opgelucht adem nu ‘grootste concurrent’ uit de lucht is

Goed nieuws voor Netflix en andere streamingdiensten. Slecht nieuws voor gebruikers van Popcorn Time. Ja, die app bestond nog, maar aan de gratis filmpret is nu een einde gekomen.

Popcorn Time is voorgoed stopgezet. Het programma maakte het op een illegale manier kijken naar films en televisieseries bijna net zo makkelijk als gebruik van Netflix. Een paar jaar geleden waarschuwde de streamingdienst nog voor de opkomst van Popcorn Time in een financieel verslag.

‘Piraterij grootste concurrent Netflix’

“Piraterij blijft een van onze grootste concurrenten”, zei topman en mede-oprichter van Netflix Reed Hastings in 2015. Popcorn Time werd in 2014 geïntroduceerd en werd binnen een jaar een van de populairste manieren om op een illegale manier toegang te krijgen tot onder meer films.

De software maakte het met links mogelijk voor gebruikers om films of series met elkaar te delen. De makers verlieten de dienst kort na de introductie, maar de code van de app was beschikbaar voor andere ontwikkelaars en die brachten nieuwe versies uit. De groep achter de app e-mailde verslaggevers van onder meer financieel persbureau Bloomberg dat Popcorn Time is stopgezet. De reden is niet bekendgemaakt.

Filmpiraterij nog altijd een probleem

Filmpiraterij is nog steeds een probleem voor zowel Hollywood als Netflix en andere streamingdiensten. Dat is erger geworden tijdens de coronapandemie omdat bioscopen vanwege lockdownmaatregelen tijdelijk gesloten waren en films rechtstreeks werden uitgebracht op streamingdiensten. Filmstudio’s spannen soms rechtszaken aan tegen websites en apps die illegaal downloaden of kijken van films mogelijk maken zoals Popcorn Time en The Pirate Bay.

Popcorn Time was een multiplatform BitTorrent-client met een geïntegreerde mediaspeler. De applicatie was een gratis alternatief voor streamingdiensten op basis van een abonnement, zoals Netflix. De dienst maakte gebruik van “sequentieel downloaden” om media te streamen dat wordt weergegeven door verschillende torrent-websites. Trackers van derden kunnen handmatig worden toegevoegd. De wettigheid van de software is afhankelijk van het rechtsgebied. De dienst bracht op 5 januari 2022 het nieuws naar buiten dat Popcorn Time stopt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.