Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix-killer betaalt ongekend bedrag voor 14 (!) South park films

Netflix-killer Paramount+ heeft een flinke achterstand om weg te werken. Voor 900 miljoen dollar heeft ViacomCBS nu echter een geheim wapen van jewelste veiliggesteld. Een berg aan South Park-films en series.

Dankzij de streaming-oorlog zijn oude franchises die al lucratief waren opeens nog eens tien keer waardevoller. HBO Max, Disney+, Netflix en talloze andere diensten strijden om jouw tijd en geld. Marktaandeel veroveren en overleven.

Paramount+ en South Park

Nostalgie en megafranchises zijn daarbij de verschilmakers. HBO Max gaat vol inzetten op Harry Potter, Game of Thrones en DC, Disney+ heeft natuurlijk Marvel en Star Wars. Binnenkort gaat ook Paramount+ internationaal los.

De gloednieuwe streamingdienst heeft door zijn geschiedenis als filmstudio veel grote films in het archief liggen. Ook moeten de Amerikanen het onder andere vooral van één megafranchise hebben: South Park.

De kansen zijn legio. Denk bijvoorbeeld aan een South Park-film die enkel op Paramount+ te zien is. Maar dan denk je niet ambitieus genoeg. Nee, de hoge piefen daar zijn er blijkbaar van overtuigd dat South Park dé heilige graal is.

900 miljoen dollar

De makers van die cartoon, Trey Parker en Matt Stone, hebben namelijk een absurde megadeal gesloten met ViacomCBS. Het gaat om een contract van 900 miljoen dollar dat tot en met 2027 loopt. De bestelling? Zes seizoenen van South Park en maar liefst veertien (!) films die exclusief naar Paramount+ komen. Waaronder ééntje die later dit jaar al beschikbaar komt.

South Park Paramount+ Matt Stone Trey Parker
Matt Stone en Trey Parker (Afbeelding: Kevin Winter/Getty Images/AFP)

In plaats van enkel te focussen op de iconische cast van de show, zullen deze films zich afspelen in de wereld van South Park en zich soms ook richten op nieuwe personages en verhalen. 900 miljoen dollar is een gigantisch bedrag, maar in de huidige marktsituatie is de onderhandelingspositie van creators met de indrukwekkende reputatie van Matt Stone en Trey Parker beter dan ooit.

Klein probleempje

Het opmerkelijke aan deze situatie is dat Paramount+ niet eens de serie en de bijbehorende nieuwe bestelde seizoenen aan kan gaan bieden. De streaming-rechten zijn namelijk verpatst aan Warner Bros., die met South Park pronkt op HBO Max. Het is echter onvermijdelijk dat ViacomCBS de rechten zo snel als het kan weer terughaalt naar Paramount+.

Maar voorlopig kan Paramount+ zich dus nog niet de “streaming home of South Park” noemen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.