Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 27 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Netflix aangeklaagd voor smaad in serie over Russische oplichtster

Een voormalige vriendin van de Russische oplichtster Anna Sorokin heeft toestemming gekregen om door te gaan met een rechtszaak tegen Netflix wegens smaad in miniserie Inventing Anna. Dat is inderdaad die serie met Julia Garner (Ozark) in de hoofdrol.

Al eerder werd Netflix aangeklaagd voor smaad en laster, maar het juridische team van streamingdienst dacht eronderuit te komen. De rechter oordeelt echter anders.

Smaad en laster van Netflix?

Netflix had aangevoerd dat schrijfster Shonda Rhimes en de andere makers van Inventing Anna de serie een “literaire licentie” hebben om hun interpretatie van de gebeurtenissen te geven. Bij het verwerpen van dat argument oordeelde opperrechter Colm F. Connolly dat ten minste enkele van de karakteriseringen in de show de grens van laster kunnen overschrijden.

netflix aangeklaagd inventing anna sorokin
Katie Lowes als Rachel DeLoache Williams en Julia Garner als Anna Sorokin (Afbeelding: Netflix)

De eiser, Rachel DeLoache Williams, werd afgeschilderd als iemand die Sorokin in Marokko achterliet en haar uiteindelijk verraadde aan de autoriteiten. Williams beweert dat zestien verschillende uitspraken in de serie haar valselijk afschilderen als “snobistisch”, “onethisch” en “hebzuchtig”.

Wie is Anna Sorokin uit Inventing Anna?

De Netflix-serie Inventing Anna is gebaseerd op een artikel uit The Cut, met de kop ‘How Anna Delvey Tricked New York’s Party People‘. Met de verzonnen naam Delvey gaf ze zich uit voor een rijke Duitse erfgename. De gewiekste fraudeur overtuigde de high society van New York en wist ze vervolgens op geraffineerde wijze te bestelen.

Julia Garner is een geniale actrice, dat zal iedereen beamen die Ozark heeft gezien. Ze is echter een van de weinige lichtpuntjes in de Netflix-serie Inventing Anna. Lees waarom de show bedroevend scoorde op Rotten Tomatoes.

Documentaire vanuit huisarrest

Dat Anna Sorokin slim genoeg is om ook uit de Netflix-serie weer een slaatje te slaan, onderstreepte ze vorig jaar. Vanuit haar huisarrest kwam ze schaamteloos met de reality-documentaire Delvey’s Dinner Club, waarin ze sterren uitnodigt bij haar te komen eten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.