Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 23 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

De ‘gezondste’ en lekkerste vodka komt uit Nederland

MOÅ vodka komt uit Nederland, is laag in calorieën, hoog in smaak en bevat geen additieven of toegevoegde suikers. Ook heeft MOÅ een heel bijzonder verhaal. Tijd voor een kennismaking. En natuurlijk is drank niet gezond, maar dit is wel de gezondste keuze.

Nu de zomer er eindelijk aan zit te komen, kunnen we niet wachten op lange avonden en nachten, tuinfeesten en borrels om het leven te vieren. Chillen in het zonnetje met een ijskoude cocktail in je hand, wie wil dat niet? Manners in elk geval wel, maar als we dan toch een cocktail drinken, willen we een goede en lekkere. Als die dan ook nog bescheiden is qua calorieën is dat helemaal meegenomen, want dan hoeft onze summer body niet te lijden onder het goede leven. De vodka van MOÅ is bedacht door Nederlandse dames die dit perfect snappen en biedt een waanzinnig uitgebalanceerde smaak.

MOÅ vodka is bijzonder aromatisch

MOÅ vodka bestaat al sinds 2017, toen het werd bedacht en gelanceerd door Tessie Pessers (in samenwerking met anderen). Haar doel: een mooie boetiekvodka lanceren met veel smaak en weinig calorieën, gericht op milennials. De vodka wordt in Nederland gemaakt door een van de oudste distilleerderijen. De ingrediënten zijn van hoge kwaliteit: osmose water (vrij van welke reststoffen dan ook), gember, bergamot en makrut limoenblaadjes. Tijdens het distilleren worden geen additieven of suikers gebruikt, hetgeen bij andere aromatische vodka’s namelijk zorgt voor extra calorieën. Dit alles zorgt voor een vodka met een uitgebalanceerde, pure, zachte smaak. Heel aromatisch en dus perfect voor cocktails. Of om puur te drinken, zonder de scherpheid die pure sterke drank vaak geeft.

Deze bijzondere vodka is gezonder én lekkerder en wij proefden hem
Geniet van het leven en verzamel mooie herinneringen met MOÅ (Afbeelding: MOÅ)

“We’re keeping the spirit alive to make #moåments count”

Helaas overleed Tessie Pessers in 2020 toen ze pas 31 was na een verkeersongeluk. Haar creatie wordt nu voortgezet door haar vriendinnen en zus. Met MOÅ willen Marlous Kramers, Mareille Schouten en Floor Pessers mensen bewuster maken van de mooie momenten die je samen beleeft. Want als iemand er niet meer is, is dat het enige wat overblijft; een herinnering. “MOÅ is meer dan alleen een drankmerk, het is een eerbetoon aan de mooie momenten die we delen met dierbaren. Ons doel is om altijd en overal ter wereld een drankje met MOÅ te kunnen bestellen om het leven te vieren en het leven van onze vriendin en zus te gedenken. Wij hopen tijdens dit avontuur in het moment te leven en er vooral van te kunnen genieten”, aldus Marlous, Mareille en Floor.

MOÅ is perfect voor cocktails

MOÅ wordt ambachtelijk gestookt door Onder de Boompjes in Schiedam, één van de oudste Nederlandse distilleerderijen. Daar rijpt de blend van de verschillende individuele distillaten zo’n zes weken op het vat. Gedurende dit proces wordt er geen enkele zoet-, kleur- of smaakstof toegevoegd aan MOÅ. Daarna wordt het eindproduct gebotteld in de prachtige fles en is MOÅ klaar om het leven te vieren. Ik kan je ten zeerste aanraden de unieke smaak van MOÅ persoonlijk te ervaren. Puur of in cocktails. Om je vast een voorzet te geven, vind je hier een drietal MOÅ cocktailrecepten.

Deze bijzondere vodka is gezonder én lekkerder en wij proefden hem
MOÅ leent zich perfect voor cocktails (Afbeelding: MOÅ)

Recept 1: MOÅ Soda
35 ml moå
100 ml Premium Soda water
IJs
Glas: Tumbler
Garnering: Stengel citroengras

Recept 2: MOÅ Martini
40 ml moå
40 ml dry vermouth
1 dash lemon bitter
Roeren met ijs en schenk door een fijne zeef in een gekoeld glas.
Glas: Martini-glas
Garnering: Lemon zest twist

Mijn geheim: de Boston Shaker

Het derde recept heb ik zelf gecreëerd, maar voor ik dat onthul, geef ik eerst nog een gouden tip. Aangezien ik geregeld de vraag krijg welke cocktailshaker ik gebruik voor mijn recepten, verklap ik bij deze mijn geheim: de Boston Shaker set van het merk Leopold Vienna. Ik vertel je maar meteen waarom dit de favoriet is van mijzelf en vele bartenders: er kan veel in, het is gemakkelijk in gebruik en snel schoon te maken. Je bestelt hem hier voor 36,95 euro.

Deze bijzondere vodka is gezonder én lekkerder en wij proefden hem
De Boston Shaker is volgens vele bartenders ideaal voor cocktails (Afbeelding: Leopold Vienna)

MOÅ verovert New York

De meiden van MOÅ zouden hun spirit het liefst in de hele wereld willen kunnen drinken: #moåmentseverywhere! De New Yorkse cocktailbar Nine Orchard was het eerste schaap over de dam. Benieuwd welke bars en steden nog meer zullen volgen. Als ik de MOÅ-ladies een tip mag geven: Ibiza! In elk geval is MOÅ nu al volop verkrijgbaar in Nederland, bij de betere slijterijen en horeca.

Check hier voor alle verkooppunten, de adviesprijs ligt rond de €32,95. Check direct ook deze top 10 whisky-cocktails.

Als extra bonus met het mooie weer nog een geweldige combinatie en een persoonlijke favoriet: MOÅ Rozen-Sour

Een bloemige variant op de Vodka Sour. De citrusaroma’s in deze vodka combineren fantastisch met rozensmaak.

MOÅ Rozen-Sour:
50 ml MOÅ
25 ml Citroensap
15 ml Mathieu Teisseire Rozensiroop
3 scheutjes Rozenwater
1 eiwit of 2 scheutjes veganistische schuimer

Shake met ijs. Zeef het mengsel door een fijne zeef. Serveer in een coupeglas en garneer met een rozenblaadje. De rozensiroop is van het merk Mathieu Teisseire.

Rozenlikeur
Rozensiroop (Afbeelding: Mathieu Teisseire)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.