Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 10 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlands-Marokkaanse LHBTI-film nu al een internationale hit

Een gevoelig thema in de Nederlands-Marokkaanse wereld is succesvol verpakt in een LHBTI-film, zo blijkt. El Houb is een internationale hit.

Althans, dat lijkt het te gaan worden. De film, waarin naast Nederlands vooral Arabisch wordt gesproken, moet nog in première gaan.

El Houb verkocht aan zeven landen, inclusief USA

De nieuwe Nederlandse speelfilm El Houb van regisseur Shariff Nasr is, ruim een week voor de wereldpremière, al verkocht aan zeven landen. Eerder maakte producent BIND bekend dat de LHBTI-film in de Amerikaanse en Canadese bioscopen te zien zal zijn. Hier zijn nu ook Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Polen en Israël bijgekomen.

Het is bijzonder dat een Nederlandse film zo snel al aan zoveel territoria wordt verkocht. In de film spelen de Nederlandse acteurs Fahd Larhzaoui, Nasrdin Dchar en Louis d’Or-winnaar Emmanuel Ohene Boafo de belangrijkste rollen. El Houb werd in mei aangeboden op de filmmarkt van het festival van Cannes.

LHBTI in de Nederlands-Marokkaanse wereld

Larhzaoui speelt Karim, een man die besloten heeft uit de kast te komen voor zijn Marokkaans-Nederlandse ouders. Ohene Boafo speelt zijn partner. Dchar speelt een belangrijk persoon uit het verleden van Karim. Hoofdrolspeler Larhzaoui was eerder te zien in series als Huisje boompje beestje, Papadag en Moordvrouw. Het verhaal van El Houb is mede gebaseerd op zijn eigen ervaringen, waar hij eerder ook een toneelvoorstelling over maakte.

Nederlands-Marokkaanse LHBTI-film, El Houb
(Afbeelding: BIND)

De grotendeels Arabisch gesproken LHBTI-film is recent opgenomen in Nederland. Het is de bedoeling dat El Houb in oktober 2022 in de Nederlandse bioscopen te zien is. Het drama is het speelfilmdebuut van Shariff Nasr, die eerder zijn sporen verdiende met korte films en als scenarist.

Lees ook ons interview met Nassiri Belaraj, de moedige man achter de Marokkaanse boot tijdens de Gay Pride in Amsterdam. Een levensverhaal dat veel mensen zullen herkennen, maar altijd zo uitgebreid durven te vertellen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.