Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 14 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

NASA volgt extreme trektocht op Antarctica voor leven op Mars

De Britse ontdekkingsreizigers Justin Packshaw en Jamie Facer Childs hebben een droomleven, waar ze ook nog eens de mensheid mee dienen. NASA volgt hun 80-daagse trektocht door Antarctica in onderzoek naar leven op Mars.

De trektocht maakt onderdeel uit van de missie Chasing the Light. Tijdens deze zware expeditie worden de psychologische en fysieke impact van extreme omstandigheden op hun lichaam bestudeerd.

Trektocht door het ruige Antarctica

Justin Packshaw en Jamie Facer Childs zijn op dit moment bezig met een trektocht van 2.159 kilometer door de kille wildernis van Antarctica. Vanuit Novolazarevskaya, een uit de Sovjet-tijd stammend onderzoeksstation, trekken ze naar de geografische zuidpool. Om vanaf daar nog eens 1.490 kilometer door te reizen naar Union Glacier Camp, de enige bezette faciliteit op Antarctica.

Chasing the Light, Antarctica, missie, leven op mars
(Afbeelding: Chasing the Light)

De avonturiers leggen de trektocht af op eigen kracht, zonder mechanische hulp. Alles doen ze wandelend of op ski’s, waarbij ze soms vliegers gebruiken om met de wind mee te zeilen. Onderweg worden ze blootgesteld aan snijdende valwinden, temperaturen ver onder nul en andere extreme omstandigheden.

“De natuur op Antarctica doet denken aan de ruigheid van andere planeten, extremer vind je het niet op Aarde. Daarom moeten we dit continent ook zo dankbaar zijn, het is geschikt voor een hele reeks biologisch onderzoek ten behoeve van de mens”, schrijft Justin Packshaw.

NASA-onderzoek naar leven op Mars

Tijdens de missie worden de gegevens van verschillende trekkers en draagbare apparaten bijgehouden. Ook verzamelen Justin Packshaw en Jamie Facer Childs gedurende de hele trektocht bloed, urine, speeksel en ja, ook hun uitwerpselen.

Justin Packshaw, Jamie Facer Childs, Antarctica, chasing the lights, zuidpool, nasa, mars
Justin Packshaw en Jamie Facer Childs (Chasing The Light)

De missie stelt Justin en Jamie in staat om een zeldzaam wetenschappelijk verhaal over menselijk aanpassingsvermogen te observeren. Niet geheel onbelangrijke data voor de NASA, mocht de mens ooit naar Mars verhuizen.

Ondertussen op Mars: NASA-robot ademt zuurstof als een boom.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.