Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 15 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Napoleon en Joaquin Phoenix verdelen critici: ‘Episch maar…’

De langverwachte historische blockbuster over de megalomane Franse keizer verschijnt op 22 november in de zalen. Maar de eerste reviews zijn inmiddels binnengedruppeld. En Napoleon lijkt critici te verdelen.

In juli werd een eerste, veelbelovende trailer van de film op ons afgevuurd. En vorige week herlaadde Apple het marketing-musket met de scène over de veldslag van Austerlitz.

Maar enkele critici hebben de blockbuster van regisseur Ridley Scott intussen volledig kunnen bekijken. Schieten ze met buskruit op Napoleon of overleeft Joaquin Phoenix de eerste barrage?

Eerste reviews Napoleon zijn binnen

Laten we de schermutselingen openen met een charge van The Guardian.

The Guardian – 5 sterren op 5

“Veel regisseurs hebben geprobeerd Napoleon te volgen op de paden van glorie, en misschien is alleen een nederlaag echt glorieus”, steekt de recensent van de toonaangevende Britse krant van wal. “Maar Ridley Scott – de Wellington van de cinema – heeft een waanzinnig leuke cavalerieaanval van een film gemaakt. Een volle biopic van tweeënhalf uur waarin Scott zijn troepen niet laat verzanden in het modderige terrein van feiten of metafysische betekenis, de tactische kwesties die andere filmmakers wel een nederlaag hebben toegediend.”

BBC – 4 sterren op 5

Ook de BBC luidt voornamelijk de loftrompet over Napoleon, maar voegt daar wel een grote kanttekening aan toe.

“De ouderwetse historische epos is geweldig leuk. Maar het mist inzicht in wie Napoleon is of wat hij wil, waar hij vandaan komt of waarom hij zo’n succes is. Ook duikt de film niet onder de oppervlakte van de geopolitiek om hem heen. Het is nooit duidelijk waarom hij een bepaalde strijd voert of een bepaald verdrag ondertekent waardoor het moeilijk is een sikkepit te geven om de uitkomst ervan.”

RogerEbert.com – 2 sterren op 4

Dan de Atlantische plas over, naar de website van overleden filmcriticus-icoon Roger Ebert, waar de recensies inmiddels zijn overgenomen door zijn volgelingen.

“Opnieuw wordt Scotts vakmanschap hier ten volle getoond, maar het staat in dienst van een zeer oppervlakkig scenario dat belangrijke gebeurtenissen in het leven van Napoleon met te weinig passie of doel treft, en te zelden de ene met de andere verbindt met enige vorm van dynamiek. Een fenomenale acteur in Joaquin Phoenix wordt gereduceerd tot een spookachtige aanwezigheid. En zijn partner gespeeld door Vanessa Kirby – het personage dat de film een kloppend hart moet geven – komt over als tweedimensionaal en hol.”

Cinamablend – 3,5 sterren op 5

Online vakblad Cinemablend lijkt de kritiek van de bovenstaande recensie eveneens te delen.

Napoleon zal het publiek waarschijnlijk verdelen als het gaat om de vraag of het een succes is dat op zich laat wachten, of een mislukking die gewoon wacht om bevestigd te worden. Hoewel dat debat zich op een later tijdstip zal afspelen, verdient de weelderige wereld waarin Joaquin Phoenix en Vanessa Kirby spelen het zeker om in de bioscoop gezien te worden. Laten we hopen dat de complete Napoleon-ervaring ooit dezelfde eer krijgt, want in zijn huidige staat is het een verwarrende mix van te veel en te weinig. Het is jammer dat we een voorgerecht te eten hebben gekregen in plaats van een hoofdgerecht.”

Rotten Tomatoes – 78 procent

Inmiddels zijn er op het moment van schrijven 27 reviews over Napoleon binnengerold op Rotten Tomatoes. De blockbuster van Ridley Scott en Joaquin Phoenix noteert voorlopig een totale score van 78 procent. Op een publieksscore zal het nog wachten zijn tot de film daadwerkelijk in de zalen verschijnt, op 22 november.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.