Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Designer onthult originele uiterlijk van de Na’vi uit Avatar

De ondertussen iconische Na’vi uit Avatar: The Way of Water werden officieel geboren in 2004, in de vorm van de allereerste concept art voor de aliens. Dankzij een designer is dat stukje filmgeschiedenis nu voor iedereen te bewonderen

Avatar: The Way of Water is afgelopen week de 2 miljard dollar voorbij geschoten in de bioscopen. Slechts vijf andere films hebben dat voor elkaar gekregen, ooit. Dan hebben we het over de originele Avatar, Avengers: Endgame, Titanic en Star Wars: The Force Awakens.

Avatar: de toekomst ligt open

Daarmee is The Way of Water al de derde film van James Cameron die de mijlpaal weet aan te tikken. Het is dan ook geen grote verrassing dat de 68-jarige regisseur alle ruimte krijgt om ook zijn geplande sequels te maken.

De volgende film staat op de planning voor eind 2024, en zal vuur in plaats van water als thema hebben. Voor we vooruit kunnen gaan kijken, krijgen fans van de Avatar-franchise nu echter eerst de kans om terug te blikken. We gaan niet terug naar 2009, het jaar waarin de eerste film uitkwam, maar helemaal naar 2004.

Originele art voor de Na’vi

Designer Joseph C. Pepe kreeg toen twee weken van James Cameron om een belangrijke puzzel op te lossen: hoe zien fotorealistische Na’vi eruit? Cameron wist toen al dat hij middels animatie fotorealistische mensachtige wezens neer wilde zetten, maar dan heb je nog steeds een ontwerp nodig. Hoe zien de Na’vi er in hemelsnaam uit?

Nu denk je niet eens meer over dat proces na. Het uiterlijk van de Na’vi heeft een iconisch plekje in de filmgeschiedenis gekregen. Dankzij een boek met concept art van de Avatar-films en een Instagram-post van Pepe weten we nu echter dat de iconische filmwezens er bijna compleet anders uitzagen:

James Cameron maakt indruk

Pepe legt in de beschrijving uit dat hij extreme druk voelde om iets neer te zetten dat indruk zou maken op de regisseur. Cameron liet geen emoties zien tijdens de feedback-sessie, maar herkende wel meteen dat Pepe zich voor het voorhoofd van de Na’vi had laten inspireren door bioluminescentie in zeeslakken. Het uitstralen van licht. De filmmaker wist zelfs meteen de Latijnse, wetenschappelijke naam ervan.

Uiteindelijk hebben Pepe, Cameron en de rest van het team in de daarop volgende jaren het uiterlijk van de Na’vi verder gefinetuned. De basis van de direct herkenbare aliens is echter meteen duidelijk te herkennen in de eerste concept art van Pepe. Het begin van een groots avontuur, dat waarschijnlijk pas ergens rond 2030 gaat eindigen. Wordt vervolgd!

De cast van Avatar 2: dit zijn de acteurs achter de blauwe CGI-aliens

Screen Rant

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.