Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 29 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze Mercedes A-klasse Häkkinen is even duur als een nieuwe A 200

De Mercedes A-klasse is de afgelopen jaren erg veranderd. Waar we nu al snel denken aan een snelle A 45 AMG of een strak afgewerkte limousine, begon de productlijn van de A-Klasse met een iets wat suffe MPV-achtige hatchback. Van dit model kwam geen dikke AMG uit, maar wel twee opvallende Formule 1-edities. Eén daarvan is deze Häkkinen-uitvoering.

Er zijn slechts 125 A-klasses gemaakt in deze Häkkinen-uitvoering. Eén exemplaar uit de serie staat nu te koop voor 44.900 euro. Voor 86 euro meer koop je in Nederland al een spiksplinternieuwe A200!

Een Mercedes A-klasse voor Mika Häkkinen

De speciale versie draagt de naam van Mika Häkkinen, samen met Damon Hill en Jacques Villeneuve een van de coureurs die de titelreeks van Michael Schumacher kon onderbreken. In 1998 en 1999 werd de Finse Formule 1-rijder wereldkampioen.

Formule 1-race in Japan gaat ook dit jaar niet door

Om Häkkinen en zijn McLaren-Mercedes-teamgenoot David Coulthard te bedanken voor hun prestaties, werden 250 A-klasses gemaakt, waarvan de ene helft de Coulthard-editie wordt genoemd en de ander de naam van de Finse coureur draagt.

Bijzondere uitvoering

Maar wat maakt deze versie dan zo bijzonder? De A-klasse heeft een specifieke kleurstelling die verwijst naar Mercedes-McLaren. Onder de achterbumper vind je twee uitlaatpijpen en de banden worden gedragen door 17-inch AMG-velgen.

(Afbeelding: Mechatronik)

Het interieur is gemaakt van rood leer en voor zijn tijd rijkelijk uitgerust. Zo beschikt het model over elektrische ramen, airconditioning, een glazen schuifdak, verwarmde voorstoelen en aluminium pedalen.

Test: Mercedes-Benz A-Klasse (2018)

Wat echter ontbreek in de Formule 1-editie is meer vermogen. Het exemplaar dat te koop staat is een A 160 en derhalve uitgerust met een 1.6-liter viercilinder. Deze is goed voor 102 pk en 150 Nm koppel.

Twee pedalen maar geen automaat

Hoewel de auto wel een handbak heeft met vijf versnellingen, zit er geen koppeling onder je linkervoet. De A-klasse heeft een automatisch koppelingssysteem, waardoor je enkel de pook in de juiste versnelling hoeft te zetten.

(Afbeelding: Mechatronik)

Sportiviteit vind je alleen in het onderstel terug. Mercedes heeft sportophanging onder de niet echt sportieve W168 A-klasse gezet. Al wordt het model met het hoge zwaartepunt en zitpositie nooit echt een leuk sturend wagentje.

(Afbeelding: Mechatronik)

De Mercedes A-klasse Häkkinen staat te koop bij een Duits bedrijf. Wat de auto zo bijzonder maakt, is dat er slechts 215 kilometer in gereden is. De auto is in 1999 afgeleverd in Rome en stond voor een groot deel van de tijd in showrooms en garages. De auto is dan ook alsof hij net uit de fabriek komt rollen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.