Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 6 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

De maximale hypotheek met het gemiddelde salaris in Nederland

Wat voor huis je kun je kopen met het gemiddelde salaris in Nederland? We berekenen voor jou de maximale hypotheek en eventuele maandlasten als alleenstaande, maar ook als stel.

Het gemiddelde salaris in Nederland is iets anders dan het modaal inkomen. Laatst genoemde is het meest typische inkomen, dus zonder de scherpe randjes aan de onderkant en de extreme salarissen van miljonairs aan de bovenkant. Maar voor deze berekening tellen we iedereen mee. Check ook de maximale hypotheek met een modaal inkomen.

Huis kopen als alleenstaande met een gemiddeld salaris

Het gemiddelde salaris in Nederland in 2023 is 65.683 euro bruto per jaar. Dat is net iets minder dan in België, terwijl daar de huizen een stuk goedkoper zijn, maar dat terzijde.

Voor je maximale hypotheek gebruiken we de hypotheekberekenaar van Independer, maar er zijn ook andere tools online te vinden. Ze komen in ieder geval allemaal op ongeveer hetzelfde bedrag uit. We gaan uit van een alleenstaande 30-jarige met het gemiddelde jaarsalaris van 65.683 euro bruto zonder schulden. Welnu, die kan 298.393 euro lenen om een huis te kopen. De brutomaandlasten zijn dan 1.400 euro per jaar, op basis van een rente van 4,15% en een rentevaste periode van 10 jaar. Daarvoor kun je bijvoorbeeld deze villa in Zeeland kopen.

Maximale hypotheek als stel met dit inkomen

Ga je een huis kopen als stel en verdien je beide het gemiddelde salaris in Nederland, dan kun je hoger inzetten op de huizenmarkt. Hebben jullie beide geen schulden of leningen, dan kunnen jullie 655.852 euro lenen. Brutomaandlasten: 3.393 euro per maand. Daarvoor koop je dit ruime appartement met drie slaapkamers in Amsterdam. Genoeg ruimte voor een baby, dus. Lees eerst wel hoeveel die grap je in het eerste levensjaar kost.

Terug naar de realiteit: check ook je maximale hypotheek met een minimumloon. Daarvoor kun je slechts één huis op Funda kopen. Deze woning in Limburg, om precies te zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.