Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 21 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

8 bedrijven die Mark Wahlberg heeft naast zijn ‘bijbaan’ als acteur

Mark Wahlberg bouwde zijn vermogen niet alleen op met acteren, maar ook als ondernemer van uiteenlopende bedrijven. In een interview deelt hij welk advies hij zijn jongere zelf zou geven op het gebied van geld.

Marky Mark is de koning van de carrièreswitch. Na een carrière als rapper werd hij onderbroekenmodel. Daarna brak hij door in de filmwereld. De kans is dan ook groot dat je Mark Wahlberg kent als acteur uit films als Ted, Patriots Day en Mile 22. Films die hem een aardig vermogen opleverden.

Maar wist je ook dat Mark Wahlberg vooral een serial entrepreneur is?

Mark Wahlberg de ondernemer

Een recent verschenen docu-serie op HBO Max genaamd Wahl Street laat zien dat er maar liefst acht bedrijven zijn die zijn aandacht opeisen. Dat zijn:

  • Closest to the Hole (een productiebedrijf voor televisie en film)
  • Aquahydrate (een waterbedrijf)
  • Performance Inspired (voedingssupplementen)
  • F45 (een snelgroeiende keten van sportscholen)
  • Municipal (kleding)
  • Mark Wahlberg Auto Group (vier autodealers in en rondom Columbus in Ohio)
  • Unrealistic Ideas (een productiebedrijf voor docu-series en podcasts)
  • Wahlburgers (een keten van burger restaurants)

Mark Wahlberg is dus niet alleen een goed betaalde acteur (in 2017 was hij volgens Forbes de best betaalde acteur ter wereld), maar ook een ondernemer en investeerder. In Wahl Street benadrukt Mark Wahlberg dat hij een privilege heeft ten opzichte van andere ondernemers. Doordat hij veel geld verdiend met acteren, heeft hij een basisinkomen waar sommige hardwerkende ondernemers alleen maar van kunnen dromen.

“Het is echt een luxe om zo’n leuke baan te hebben”, zegt hij daarover. “Eén waarmee ik ook nog eens deze andere ondernemingen op kan starten.” Toch is in de docu-serie te zien dat het ondernemen echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn is voor Mark Wahlberg. Het restaurant in Londen van Wahlburgers brengt bijvoorbeeld amper geld in het laatje en krijgt klachten over de smaak.

“Soms heb ik het gevoel dat ik weer gewoon films moet maken”, zegt hij. “Maar ik doe dingen waar ik gepassioneerd over ben en waarin ik echt geloof. Mijn bedrijven zijn een verlengstuk van wie ik ben.”

Anderen inspireren ook te ondernemen

Met Wahl Street hoopt Mark Wahlberg andere mensen te inspireren om ook te gaan ondernemen. “Ik heb het ondernemersvirus”, zegt hij in de show. “En nu heb ik mensen die een deel van hun spaargeld inleggen en de gok nemen om een franchise op te starten van Wahlburgers. Ze wedden niet alleen op hun toekomst, maar ook op mij. Dus ga ik twee keer zo hard werken om ervoor te zorgen dat mijn ondernemingen ook anderen iets opleveren.”

In een eerder interview met CBNC deelde hij al dat hij door het ondernemen veel lessen heeft geleerd op het gebied van geld. “Mensen vragen me vaak wat voor advies ik mijn jongere zelf zou geven op dit gebied”, zei hij toen. “Het probleem is dat die jonge Mark nooit zou luisteren. Hij zou denken dat hij het allemaal al had uitgevogeld.”

Toch heeft hij wel één advies voor de jongere versie van zichzelf: eerder aan het grote plaatje denken. “Een plan en strategie op de lange termijn hebben, is het belangrijkste wat je kunt doen”, zegt Mark Wahlberg. “Ik zou willen dat ik mijn eerste salarissen als acteur had geïnvesteerd in mezelf, in een opleiding als ondernemer.”

Wahl Street op HBO Max

Wahl Street is vooralsnog alleen te zien op HBO Max. Deze streamingdienst is nog niet beschikbaar in Nederland, maar komt eraan. Bekijk hier een overzicht van het omvangrijke aanbod.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.