Redactie
Redactie Human Interest 1 mei 2014
Leestijd: 4 minuten

Mannen vs vrouwen: 10 vooroordelen op waarheid getest

Zoveel zaken worden toegeschreven aan iemands geslacht. Mannen kunnen beter autorijden. Vrouwen zijn in staat om meer compassie te tonen. Mannen hebben meer humor. Vrouwen kunnen beter organiseren; de lijst met ogenschijnlijke vooroordelen en assumpties is vrijwel eindeloos. Maar zijn al deze stellingen wel waar? Wij waren er benieuwd naar en zochten enkele kwesties voor jullie uit. Dit zijn tien vooroordelen op waarheid getest.

Foto: Marc Kjerland

Stelling 1: Mannen hebben meer gevoel voor humor

Als je weer eens een geweldige grap vertelt of een epische practical joke uithaalt, om je heen kijkt en alleen mannen ziet bulderen, ben je wellicht geneigd te denken dat mannen meer gevoel voor humor hebben dan vrouwen. De Stanford universiteit deed onderzoek en schotelde mannen en vrouwen grappige plaatjes voor. Wat bleek: mannen moesten inderdaad vaker en eerder lachen. Echter bleek ook dat vrouwen meer lol hadden. De algemene tendens was dat mannen zich snel geamuseerd voelden maar toch hadden verwacht dat de plaatjes grappiger zouden zijn. Vrouwen daarentegen namen over het algemeen wat langer de tijd om de afbeeldingen te analyseren en kwamen vervolgens tot de conclusie dat deze toch wel erg grappig waren. Het oordeel: onbeslist.

Stelling 2: Mannen zijn viezer dan vrouwen

We kennen allemaal het geklaag van vrouwen over het herentoilet. Wat zich op de damestoiletten afspeelt, dat krijgen wij maar zelden te horen. Maar we kennen allemaal de niet zo smakelijke geruchten. Dus: zijn mannen viezer dan vrouwen? De University of Colorado zocht het uit. Eerst een stukje statistiek (bedenk wel, dit is Amerikaans onderzoek): 90% van alle vrouwen wast haar handen na een toiletbezoek. Dit geldt voor 75% van alle mannen. Daarentegen staat 70% van alle mannen dagelijks onder de douche tegenover 57% van de dames. Gelijkspel? Mwah: hoewel vaak blijkt dat vrouwen meer werk maken van hun hygiene dan wij, dragen zij toch twee keer zo veel bacteriën met zich mee. Hoe dit komt, is nog niet ontdekt maar mogelijk is het een kwestie van hormonen of de zuurgraad van de huid. Hoe dan ook, mannen zijn dus niet viezer dan vrouwen.

Stelling 3: Veel mannen zijn moederskindjes

Dit vooroordeel wordt duidelijk bevestigd, althans: in Amerika. Het is jammer dat wij in Europa en Nederland kennelijk niet zulk onderzoek doen, maar laten wij maar vast houden aan de resultaten vanuit The States. Daar woont namelijk 14% van de mannen tussen 25 en 34 jaar nog bij hun ouders, tegenover slechts 8% van de vrouwen.

Foto: Anna Gearhart

Stelling 4: Vrouwen zijn ijdeler dan mannen

IJdelheid kent vele vormen maar als wij op de spiegel af mogen gaan, dan luidt de conclusie bevestigend. Gemiddeld spenderen vrouwen in hun leven bij elkaar opgeteld twee hele jaren aan het bekijken van hun reflectie. Wij mannen hebben aan zes maanden genoeg om te weten dat wij er goed uitzien.

Stelling 5: Vrouwen zijn praatziek

Sorry dames, maar: ja. Vrouwen spreken gemiddeld 7000 woorden per dag. Mannen 2000.

Stelling 6: Vrouwen zijn gevoeliger dan mannen

University College London deed onderzoek naar het verschil aan empathie tussen mannen en vrouwen. Dit deden zij op redelijk brute wijze: een testpanel van zestien mannen en zestien vrouwen kreeg beelden te zien van mensen die een schok kregen toegediend. Zowel de visuele als emotionele onderdelen van de hersenen werden tijdens het kijken gemonitord. Bij beide seksen sloegen de metingen van het visuele gedeelte vanzelfsprekend uit bij het zien van de beelden maar alleen bij de vrouwen was ook het emotionele gedeelte zeer actief: bijna op het niveau alsof de schokken zelf werden ervaren. De wetenschap zegt: vrouwen zijn gevoeliger dan mannen.

Stelling 7: Mannen luisteren slechter

Het is een bron van ergernis en ruzie in veel huishoudens: de vrouw die de man verwijt niet naar haar te luisteren. Is dat waar? Ja, zo bevestigt onderzoek van Discovery Channel. Er is echter ook een dikke maar: het stemgeluid van vrouwen bestaat uit veel meer frequenties dan dat van mannen waardoor het brein harder moet werken om alles te interpreteren. En wat blijkt? Ook vrouwen luisteren slechter naar vrouwen dan naar mannen. Oei.

Stelling 8: Vrouwen zijn thuis de baas

Of vrouwen thuis de baas zijn, is moeilijk te bepalen. Dit fluctueert natuurlijk per huishouden. Dat het verstandig is wanneer vrouwen thuis de baas zijn, dat is wél bewezen. Uit onderzoek van de Iowa State University blijkt dat stellen over het algemeen het gelukkigst zijn wanneer de vrouw de belangrijke beslissingen neemt die het huishouden aangaan.

Stelling 9: Vrouwen kunnen beter multitasken

Alles wijst erop dat vrouwen inderdaad beter kunnen multitasken dan mannen. Wanneer je kijkt naar het brein van een vrouw tijdens het uitvoeren van taken, valt op dat zij vaak beide hersenhelften tegelijk gebruikt. Mannen gebruiken vaker (grotendeels) één helft. Het gevolg is dat vrouwen vaak makkelijker meerdere taken tegelijk kunnen uitvoeren terwijl mannen zich doorgaans iets beter kunnen concentreren op één specifieke taak.

Foto: Espen Klem

Stelling 10: Mannen kunnen beter inparkeren

Hoewel er uitzonderingen op de regel zijn, kunnen mannen over het algemeen beter inparkeren dan vrouwen. In elk geval hebben zij er meer aanleg voor. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de manier waarop het mannelijke brein verbindingen legt en diepte verwerkt. Kort gezegd komt het er op neer dat het mannelijk oog en brein qua diepte en afstanden inschatten efficiënter met elkaar samenwerken. Een andere, minder wetenschappelijke verklaring is dat mannen over het algemeen meer kennis van en interesse in de techniek hebben, waardoor zij beter begrijpen wat dient te gebeuren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.