Stijn Kuster
Stijn Kuster Reizen 26 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Malediven veilt privé-eilanden: goed plan belangrijker dan hoog bod

Zon, zee en hagelwitte stranden, wie wil dat nou niet? De regering van de Malediven veilt zestien huurcontracten voor privé-eilanden en eilandengroepen. En jij kunt meebieden, want een goed plan is belangrijker dan de hoogte van het bod. Juist, begin maar vast met brainstormen.

Waar bij veel veilingen de hoogste bieder de veiling wint, doet de regering van de Malediven het net even iets anders. Uiteraard telt de hoogte van het bod mee, maar het gaat er vooral om wat de nieuwe eigenaar met zijn privé-eiland wil. Daarbij staat duurzaamheid centraal.

Privé-eiland op de Malediven? Alleen met een duurzaam plan

Zo kijkt de overheid van de Malediven naar de CO2-uitstoot van jouw project en gendergelijkheid van het personeel op het eiland. Het uiteindelijke doel van dit project is om het toerisme en de economie een boost geven na de financieel zware coronatijd.

Verwacht als nieuwe eigenaar dan ook niet dat je drinkend uit een kokosnoot kunt luieren onder een palmboom. Sterker nog, er wordt verwacht dat je binnen 36 maanden start met de bouw van een eco-resort of een andere toeristische stimulans op jouw privé-eiland.

Hoe zou jij jouw privé-eiland aantrekkelijk maken voor toerisme? (Afbeelding: Unsplash)

Gebouwen moeten aan enkele eisen voldoen. Zo mag je mag je niet hoger bouwen dan de hoogste palmboom en mag maximaal 30 procent van het eiland volgebouwd worden. Elk privé-eiland moet een minimumaantal bedden bieden aan toeristen en voor grote veranderingen als het kappen van bomen is toestemming van de regering van de Malediven nodig. Sommige eilanden zijn groter te maken door een stuk zee droog te leggen.

Investeren voor een visum

Investeer je minstens 250.000 dollar (204.230 euro) in het eiland, dan krijg je een verblijfsvisum van vijf jaar. Er is geen minimumbod, wellicht kun je met een goed plan voor een leuke prijs je eigen privé-eiland op de Malediven scoren.

Hoe is het nu op ’s werelds meest afgelegen bewoonde eiland?

Bieders van buiten de Malediven moeten 3.250 dollar (2.655 euro) aan ‘fee’ betalen. Dit bedrag krijg je niet terug als je het eiland niet ‘wint’. Tot 6 juni kun je mailen naar: [email protected] om je aan te melden voor een eiland. Meer informatie vind je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.