Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 10 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

9 low-budget films die uitgroeiden tot blockbusters met megawinst

Sommige films met een megabudget floppen, maar er zijn ook genoeg low-budget films die uitgroeien tot blockbusters met tientallen tot honderden miljoenen winst. Die laatste categorie zit vol klassiekers, van Star Wars: A New Hope tot Pulp Fiction.

Om een beeld te krijgen bij de grootte van budgetten, beginnen we met Titanic (1997), dat een budget had van 200 miljoen dollar. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring startte met 93 miljoen dollar, The Avengers (2012) met 220 miljoen dollar en Ghostbusters (1984) met 30 miljoen. Avatar: The Way of Water kostte 250 miljoen dollar.

Low-budget films met grote opbrengsten

Het is moeilijk vast te stellen wat low-budget is, maar alles onder de 10 miljoen dollar is in Hollywood niet bijster veel. In deze lijst kijken we naar de verhouding tussen het kleine budget en de grote opbrengsten.

1. The Blair Witch Project (1999)

35.000 dollar budget
246,8 miljoen opbrengst uit kaartverkoop

The Blair Witch Project, low budget films
Artisan Entertainment

Te beginnen met de doodenge low-budget film der low-budget films. De ‘found footage’ horror was vernieuwend, en de kracht schuilde juist in de slechte, schokkerige beelden. De film had een budget van 35.000 dollar, kostte inclusief post-production tussen de 200.000 en 750.000 dollar en leverde wereldwijd 246,8 miljoen op aan kaartverkoop.

2. Rocky (1976)

1 miljoen dollar budget
117,2 miljoen dollar opbrengst uit kaartverkoop

fitness, oppakken, tips, zomer
United Artists United Artists

Sylvester Stallone begon in 1976 aan Rocky met 1 miljoen dollar, nog niet wetende dat er een grote franchise zou volgen. Zijn eerste boksfilm leverde wereldwijd 117,2 miljoen dollar op aan kaartverkoop. De totale franchise bracht 1,7 miljard dollar in het laatje.

3. Moonlight (2016)

4 miljoen dollar budget
65,3 miljoen opbrengst uit kaartverkoop

moonlight, lhbti-films, pride week, amsterdam, netflix
A24

Ook met low-budget films kun je Oscars winnen, zelfs in de categorie Beste Film. Dat bewees Barry Jenkins met Moonlight in 2016. De scenarioschrijver en regisseur moest het doen met 4 miljoen euro, zorgde voor 65,3 miljoen dollar opbrengst en won een prijzenkast vol grote awards.

4. Star Wars: A New Hope (1977)

11 miljoen dollar budget
775,4 miljoen dollar opbrengst uit kaartverkoop

star wars a new hope, low-budget films, succes, winst, blockbusters
Lucasfilm

Tegenwoordig worden kosten noch moeite gespaard voor nieuwe films en series binnen het Star Wars-universum, maar het begon allemaal met een low-budget film. Star Wars: A New Hope kostte 11 miljoen dollar en leverde wereldwijd 775,4 miljoen dollar op aan kaartverkoop. Hierop volgde de meest lucratieve franchise binnen de filmgeschiedenis ooit, al klopt Marvel nu op de deur.

5. Pulp Fiction (1994)

8 miljoen dollar budget
213,9 miljoen dollar opbrengst uit kaartverkoop

pulp fiction, nft, blockchain, quentin tarantino
Miramax

Pulp Fiction van Quentin Tarantino haalde met een klein budget niet alleen heel veel geld op, maar zijn film groeide ook uit tot een van de grootste cultklassiekers binnen de filmgeschiedenis. Met een budget van 8 miljoen dollar werd 213,9 miljoen dollar opgehaald.

6. Lost in Translation (2003)

4 miljoen budget
119,7 miljoen dollar opbrengst uit kaartverkoop

lost in translation, low-budget films, succes, winst, blockbusters
Focus Features

Met 4 miljoen dollar was Sofia Coppola (de dochter van) verantwoordelijk voor de definitieve doorbraak van Scarlett Johansson. Lost in Translation won een Oscar voor Beste Scenario en leverde 119,7 miljoen dollar op.

7. Get Out (2017)

4,5 miljoen dollar budget
255,4 miljoen dollar opbrengst uit kaartverkoop

Get out, low-budget films, succes, winst, blockbusters
Universal

Jordan Peele had een klein budget, maar een grootse marketingstrategie. Die leverde alleen in het eerste weekend al 33,3 miljoen dollar op en de teller bleef uiteindelijk steken bij de 255,4 miljoen. Get Out behelst een intelligente relatie tussen ‘horror’ en ‘racisme’.

8. Slumdog Millionaire (2008)

15 miljoen budget
377,9 miljoen dollar opbrengst uit kaartverkoop

Slumdog Millionaire
Pathé Distribution

Slumdog Millionaire is de meest ironische film in dit rijtje, en dat behoeft geen uitleg. Het budget was met 15 miljoen niet extreem laag, maar de opbrengst van 377,9 miljoen dollar die daar tegenover staat, maakt het startkapitaal tot een schijntje.

9. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

10,5 miljoen dollar budget
792,9 miljoen dollar opbrengst uit kaartverkoop

E.T. the Extra-Terrestrial, low-budget films, succes, winst, blockbusters
Universal

E.T. the Extra-Terrestrial brak het record van Star Wars: A New Hope, en dat met een half miljoen minder aan budget. Tel uit je winst. De videogame die daarop volgde groeide overigens uit tot de grootste flop in de gamegeschiedenis en luidde het failliet van Atari in.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.