Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Belasting & Toeslagen 15 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoogste loonbelasting ter wereld wordt geheven in de Lage Landen

De hoogste belastingdruk van de wereld wordt geheven in de Lage Landen. Alleen dan niet in Nederland, maar bij onze zuiderburen. Wijzelf en Luxemburg staan in de subtop.

We mogen in Nederland graag klagen over de belasting die wordt geheven door de hoge heren in Den Haag, die het vervolgens weer weggooien aan salarissen van Matthijs van Nieuwkerk, Willem-Alexander en het leger aan communicatieprofessionals die de sociale media van de ministers (Dennis Wiersma had er negentien) op pimpen. Maar al deze verkwisting ten spijt, hoe zit het eigenlijk met de Nederlandse belastingdruk in vergelijking met andere landen?

Hoogste loonbelasting in België, Nederland op de vijfde plaats

Geen idee waar ze het aan uitgeven − in ieder geval niet aan het onderhoud van hun wegen − maar de Belgen moeten de hoogste loonbelasting ter wereld afdragen. De loonbelasting bestaat uit de belasting die werknemers én werkgevers afdragen aan de staat. In België komt dit uit op 53%. Hiermee hebben ze een flinke voorsprong op plek twee, waar de Duitsers zich bevinden (ook hier gaat het niet op aan fatsoenlijk asfalt). Nederland vinden we terug op plek zes.

Land in EuropaLoonbelasting
België53,0%
Duitsland47,8%
Frankrijk47,0%
Luxemburg40,4%
Nederland35,5%
Verenigd Koninkrijk31,5%
Bron: De Standaard

Als we Europa met de rest van de wereld vergelijken, dat zien we dat overheden aldaar de boel met nog veel minder geld draaiende kunnen houden.

Land overigLoonbelasting
Japan32,6%
Canada31,9%
Verenigde Staten30,5%
Australië26,9%
Zuid-Korea24,2%
Nieuw-Zeeland20,1%

Ieder land heeft natuurlijk weer andere kosten. In Japan hebben ze op iedere straathoek een brandschoon en gratis toilet, in de Verenigde Staten hebben ze het grootste leger ter wereld en in Nederland hebben we door gesubsidieerde tv-programma’s waarin Edsilia Rombley bekende Nederlanders laat raden of iets van chocola is gemaakt of niet. En onze wegen zijn, eerlijk is eerlijk, ook best prima.

Lagere belasting voor expats

Expats betalen in Nederland veel minder loonbelasting dan gewone, hardwerkende Nederlanders als Henk en Ingrid. Is dat eigenlijk wel eerlijk?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.