Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 2 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo weinig belasting betalen expats in Nederland vanaf 2024

Expats betalen minder belasting over hun inkomen in Nederland dan hun Nederlandse collega’s. Wel zijn er in 2024 wijzigingen, waardoor het voor werknemers uit het buitenland iets minder aantrekkelijk wordt.

In een kortzichtige bui word je boos als je dit leest. Waarom betalen we in ons eigen land meer inkomstenbelasting dan mensen uit het buitenland die hier komen werken?

Waarom betalen expats minder belasting?

Goede vraag, die een eigen tussenkop verdient. Welnu, expats, in de meeste gevallen hoog opgeleid, zijn belangrijk voor het Nederlandse bedrijfsleven.

De expatregeling, in Nederland ook bekend als de 30%-regeling, is een belastingregeling voor buitenlandse werknemers die een ‘specifieke deskundigheid’ hebben die zeldzaam is op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij betalen, uitzonderingen daargelaten, over 30 procent van hun salaris geen belasting.

De regeling stamt uit de periode net na de Tweede Wereldoorlog, om Amerikaanse bedrijven te lokken. In de moderne tijd bestaat de regeling dus om mensen met specifieke kennis en vaardigheden te trekken, maar daarbij wordt vooral getoetst op inkomen.

Nederlandse vakbonden roepen al jaren dat grote bedrijven in Nederland hierdoor extra buitenlandse werknemers aantrekken om er zelf ook belastingvoordeel uit te halen. Aan de andere kant trekt deze regeling juist grote internationale bedrijven aan, wat goed is voor de economie. Bovendien kunnen grote Nederlandse bedrijven als ASML niet zonder buitenlands talent. Het is dus maar de vraag of het schrappen dan wel wijzigen van de regeling een verstandig idee is.

Voorheen gold het voordeel qua inkomstenbelasting voor het gehele verblijf in Nederland van maximaal vijf jaar, maar vanaf 2024 komt daar verandering in. Expats die vanaf 1 februari 2024 in Nederland komen te werken, gaan belasting betalen volgens de onderstaande regeling. Experiates die hier voor 2024 kwamen, vallen nog onder de oude regeling.

Inkomstenbelasting voor expats vanaf 2024

De 30%-regeling van voorheen wordt vanaf 2024 een afbouwregeling. Nog altijd betalen expats minder inkomstenbelasting, maar dit wordt geleidelijk aan meer.

  • Maand 1 tot en met 20 betalen expats geen belasting over 30% van hun inkomen.
  • Maand 21 tot en met 40 betalen expats geen belasting over 20% van hun inkomen.
  • Maand 41 tot en met 60 betalen expats geen belasting over 10% van hun inkomen.
  • Daarna betalen expats belasting over hun hele inkomen.

Check ook de tien beste en slechtste steden wereldwijd om als expat te werken. En lees meer over de nieuwe regeling op de website van de Rijksoverheid.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.