Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 9 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

7 gezondheidsvoordelen van de superfood lijnzaad

Lijnzaad is een van de voedingsmiddelen die je kunt toevoegen aan je dagelijkse routines als je wil afvallen, maar het heeft meer gezondheidsvoordelen. Zoals een goede stoelgang. Je kunt het aan van alles toevoegen, van yoghurt tot broodbeleg.

Het zal waarschijnlijk niet op je lijstje van dagelijkse ingrediënten staan, toch is lijnzaad een van de meest gezonde voedingsmiddelen. Een betaalbare superfood veel gezondheidsvoordelen, waaronder afvallen. Lijnzaad is het zaad van een vlasplant en komt in verschillende kleurschakeringen voor. Zo zijn er rassen die bruine zaden produceren, maar ook gele zaden komen voor. Lijnzaad is van nature rijk aan omega 3 vetzuren en bevat tal van goede voedingsvezels. De voedingsvezels in het lijnzaad zijn in staat om tot viermaal het eigen gewicht aan vocht op te nemen. Deze eigenschap zorgt voor een toenemende druk op de darmwand. Lijnzaad werkt daardoor als een smeermiddel en zorgt voor een goede stoelgang.

Hoe veilig is lijnzaad?

Lijnzaad is gezond, maar er wordt geadviseerd om het met mate te gebruiken. Een hoeveelheid van 15 gram gebroken lijnzaad (beter dan gemalen) wordt als veilig beschouwd. Dit komt ongeveer overeen met anderhalve eetlepel. Per dag wordt 45 gram als gezond beschouwd. Dan is het beter om dit over de dag over drie porties te verdelen. Maar wees gerust: aan een paar eetlepels per week heb je al genoeg. Lees hier meer over porties.

Voedingswaarde

Om maar direct met de deur in huis te vallen, een eetlepel lijnzaad bevat een heel scala aan voedingsstoffen waar je eigenlijk niet zonder kan.

 • Calorieën: 37
 • Eiwit: 3% van de ADH
 • Koolhydraten: 1% van de ADH
 • Vezels: 8% van de ADH
 • Verzadigd vet: 1% van de ADH
 • Enkelvoudig onverzadigd vet: 0,5 g
 • Meervoudig onverzadigd vet: 2,0 gram
 • Omega 3-vetzuren:1597 mg
 • Vitamine B1: 8% van de ADH
 • Vitamine B6: 2% van de ADH
 • Foliumzuur: 2% van de ADH
 • Calcium: 2% van de ADH
 • Ijzer: 2% van de ADH
 • Magnesium: 7% van de ADH
 • Fosfor: 4% van de ADH
 • Kalium: 2% van de ADH

Zeven gezondheidsvoordelen van lijnzaad

Eet je dus een eetlepel lijnzaad, dan krijg je direct een berg voedingsmiddelen binnen. Dat is natuurlijk niet het enige; we zetten de zeven belangrijkste voordelen van lijnzaad even voor je op een rij, waaronder afvallen en een betere stoelgang.

1. Gezonde stoelgang

Obstipatie (verstopping) is een veel gehoorde klacht. Wereldwijd heeft zelfs 12 procent van de wereldbevolking daar last van. Daar komt bij dat vrouwen tot driemaal zo vaak last hebben van obstipatie, iets dat het afvallen belemmert. In veel gevallen wordt een verstopping veroorzaakt door een tekort aan vezels. Andere oorzaken zijn onvoldoende drinken, te weinig beweging en als bijwerking van bepaalde medicatie. De kracht van lijnzaad zit in de hoeveelheid vezels. Het kan zowel diarree als obstipatie verlichten en verhelpen. Om optimaal te profiteren van die gunstige eigenschappen is het wel noodzakelijk dat je voedingspatroon ‘normaal’ is en dat je voldoende vocht binnen krijgt.

2. Afvallen met lijnzaad

Wil afvallen, dan is lijnzaad je nieuwe vriend. De grote hoeveelheid voedingsvezels is niet alleen goed voor je stoelgang, het geeft ook een voldaan gevoel. Hierdoor ben je minder snel geneigd om nog wat extra op te scheppen. Overigens is het gevoel ‘vol te zitten’ geen exclusieve eigenschap van lijnzaad, maar van het type voedingsvezel.

3. Helpt bij diabetes

Lijnzaad op zich zal geen diabetes kunnen verhelpen. Het ligt net even iets anders. Eén op de veertien Nederlanders heeft diabetes, wat betekent dat het suikerniveau niet langer door het lichaam (voldoende) wordt afgebroken. Wat is nu de rol van lijnzaad in dit verhaal? Welnu, het verbetert de kwaliteit van het bloed en verlaagt het suikergehalte in het bloed. Dat is niet het enige, lijnzaad verbetert ook de waarden van het slechte LDL cholesterol. Overigens is het effect bij het gebruik van lijnzaadolie nihil.

4. Goed voor je cholesterol

Mocht je nog steeds niet weten waarom lijnzaad een superfood is: het verlaagt ook nog eens je cholesterol-niveau. Een studie onder 55 Amerikaanse vrouwen toonde aan dat lijnzaad in staat is om het slechte LDL cholesterol met 10 procent omlaag te brengen. Het goede HDL cholesterol bleef echter gelijk. Die resultaten werden door andere onderzoeken bevestigd, bovendien blijkt uit een Japans wetenschappelijk onderzoek dat lijnzaad ook een positieve invloed heeft op het verlagen van het sd-LDL cholesterol. Een extra verlaging van het slechte cholesterol kan worden verkregen als men naast lijnzaad ook cholesterol verlagende medicatie gebruikt. Zo kan een extra verlaging van 8,5 procent worden gerealiseerd.

5. Goed voor de bloeddruk

In navolging van de goede effecten van lijnzaad op het afvallen en cholesterol is bijna het logisch om te stellen dat lijnzaad ook gunstige gevolgen heeft voor de bloeddruk. Een verhoogd cholesterol geeft immers een groter risico op hart- en vaatziekten. Wordt het cholesterol verlaagd, dan neemt ook het risico op die ziekten af. De bloeddruk is een van die factoren die daar direct verband mee houden. Lijnzaad op zich zal de bloeddruk niet direct verlagen, maar in combinatie met een gezond voedingspatroon helpt wel.

6. Gezonde vetzuren

We vertelden het al eerder: lijnzaad is rijk aan omega 3 vetzuren en dan vooral alfa-linoleenzuur (ALA). Sterker nog, lijnzaad is de op één na rijkste bron van ALA na chiazaad. Nu zal ALA niet direct voor een gevoel van herkenning zorgen, maar het is een onmisbaar vetzuur. Het is een van de vetzuren die we niet zelf kunnen aanmaken en waarbij we dus afhankelijk zijn van de voeding die we tot ons nemen. Naast het belangrijke omega 3 bevat lijnzaad ook omega 6. In een ideale situatie is er sprake van een perfecte balans tussen deze twee vetzuren. Idealiter is dit 1:2, in de praktijk wordt dit echter zelden gehaald. Afwijkingen wel vaak voor. Bij sommigen is het zelfs 1:20. Door regelmatig lijnzaad te consumeren help je het lichaam om de balans te herstellen en je gezondheid te bevorderen.

7: Bron van lignanen

Lastig verhaal: je lichaam heeft lignanen nodig. Om het even heel simpel uit te leggen, lignanen zijn fyto-oestrogenen en bootsen de werking van oestrogeen na. Dat oestrogeen zul je wellicht herkennen als een van de vrouwelijke hormonen. Lignanen en fyto-oestrogenen hebben echter een belangrijke andere functie: ze beschermen ons tegen tal van ziektebeelden, met name de typische westerse welvaartsziekten. Liganen in combinatie met een vezelrijke voeding zou, naar men vermoedt, een essentiële rol spelen bij onze gezondheid. Zo zouden ze helpen bij het verlagen van de bloeddruk, bestrijden ze ontstekingen en bewaken ze de conditie van de slagaders. Duidelijk, lijnzaad helpt bij meer dan alleen afvallen.

Meer tips voor mannen die willen afvallen

De pandemie is voor veel mannen een wake-up call. Vooral ouderen en mannen met obesitas bleken gevoelig voor COVID-19, en dat geldt voor veel meer gezondheidsgevaren. Lees op deze overzichtspagina tips om verantwoord en op een natuurlijke manierafte vallen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.