Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 1 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

3 inspirerende levenslessen over succes van Will Smith

Tijd voor wat inspiratie uit onverwachte hoek. Drie levenslessen over succes van acteur en rapper Will Smith.

Will Smith is één van de meest succesvolle en best betaalde acteurs van de afgelopen decennia. Als we van iemand wat over succes kunnen leren, dan is dat wel van hem.

Levenslessen over succes van Will Smith

In de interviews die hij door de jaren heen gaf, deelt hij de levenslessen die hem hebben gebracht waar hij nu staat. Dat hij nu één van de meest succesvolle mensen ter wereld is, heeft volgens hem namelijk niets te maken met talent.

1. Deel je grootste dromen op in behapbare taken

In een interview vertelt Will Smith dat hij op jonge leeftijd leerde dat je grootse dromen op moet delen in behapbare taken. Deze les leerde hij toen zijn vader een muur in zijn winkel sloopte, en hij Will en zijn broertje de muur steen voor steen liet herbouwen. Elke dag na school, voor een jaar lang, bouwden Will en zijn broertje aan de muur. Toen die af was, zei zijn vader: “Vertel me nooit meer dat er iets is dat je niet kunt doen.”

Die les nam hij mee in zijn carrière. “Je moet nooit proberen om een hele muur te bouwen”, zegt hij in hetzelfde interview. “Je insteek moet nooit zijn dat je de grootste, mooiste en sterkste muur gaat bouwen die er ooit is geweest. Daar begin je niet mee. Je insteek moet zijn dat je een steen gaat leggen. Dat doe je zo goed en perfect mogelijk. En als je dit elke dag doet, heb je uiteindelijk toch die muur.”

2. Focus op je sterktes en niet je zwaktes

In een ander interview vertelt Will Smith dat hij zichzelf nooit echt als enorm getalenteerd heeft gezien. Zeker niet als hij zichzelf vergeleek met anderen. “Ik ben niet het beste in één bepaald ding”, zegt hij daarover. “Eddie Murphy is veel grappiger dan ik ooit zal zijn. Denzel Washington is krachtiger. Ik zou nooit kunnen concurreren met Denzel op dat gebied.”

In plaats van zichzelf te vergelijken met anderen en bijvoorbeeld te proberen net zo grappig te worden als Eddie Murphy, concentreert hij zich juist op zijn sterkte. “Ik ben overal een beetje goed in”, zegt hij. “Ik focus me daarop. Daarnaast werk ik door als de rest al is gestopt.”

3. Leun niet op je talent

Het is ook zijn werkethiek die hij verantwoordelijk houdt voor zijn succes, niet zijn talent. En dat terwijl wij het er allemaal over eens kunnen zijn dat Will Smith wél getalenteerd is. “Maar een talent hebben is niet genoeg”, zegt hij daarover. “Je moet ook vaardigheden ontwikkelen. De enige manier om dat te doen is door uren en uren in je talent te steken.”

Tegenwoordig hebben we geen geduld meer. We willen succes bereiken en we willen het nu. We vergeten daarbij dat succesvolle mensen keihard hebben gewerkt om te komen waar ze nu zijn. “Het maakt niet uit hoe getalenteerd je bent”, zegt Will Smith. “Je zal geen succes bereiken als je niet bekwaam bent en tijd hebt gestoken in de vaardigheid.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.