Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 31 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Zoveel duurder is het leven dan vorig jaar in Nederland

Het CBS heeft cijfers gedeeld over de prijzen in Nederland in augustus ten opzichte van vorig jaar. Dat het leven duurder is geworden door inflatie, mag geen nieuws meer heten. Maar hier zullen veel Nederlanders toch wel van schrikken.

Gisteren kwam er al een verontrustend onderzoek naar buiten over het salaris in Nederland. Wel stijgende kosten, geen hogere salarissen. Nu is duidelijk hoeveel duurder het leven is dan vorig jaar augustus.

Leven in Nederland 13,6 procent duurder dan vorig jaar

Het dagelijks leven is in augustus 13,6 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee stegen de prijzen in doorsnee nog harder dan een maand eerder.

De inflatie is al tijden erg hoog, doordat de prijzen voor gas en elektriciteit hard zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen. Volgens het CBS waren voedingsmiddelen, drank en tabak in augustus bijna 11 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Het inflatiecijfer dat vandaag naar buiten kwam, is berekend volgens de geharmoniseerde Europese methode. Dat valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt pas volgende week. In juli bedroeg de inflatie volgens de Europese rekenmethode nog 11,6 procent. Maar het is duidelijk dat het leven behoorlijk duurder is geworden, mocht je dat niet al gevoeld hebben.

Kopje onder door inflatie

Doordat onmisbare producten zoals eten, drinken, gas en licht snel duurder worden, dreigen de kosten voor het levensonderhoud voor veel Nederlandse huishoudens onhoudbaar te worden. Het is voor het kabinet de grote vraag hoe het huishoudens gaat ondersteunen. Na een marathonoverleg over de begroting tussen de coalitiepartijen verklaarde het kabinet eerder woensdag dat nieuwe plannen goed zullen zijn voor de koopkracht van Nederlanders, zonder in detail te treden.

De marktprijzen voor gas liepen in augustus op tot nieuwe recordniveaus. Daardoor stegen de prijzen voor energie, benzine, diesel en andere brandstoffen afgelopen jaar met ruim 88 procent op jaarbasis.

De hoge gasprijzen komen vooral door de vrees dat Rusland de toevoer van de brandstof naar Europa verder zal afknijpen. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom kondigde aan de belangrijke Nord Stream-pijpleiding naar Duitsland opnieuw stil te leggen, wegens ongepland onderhoud. Na de Russische inval in Oekraïne is Gazprom al gestopt met het leveren van gas aan een aantal Europese landen. Grootverbruikers, zoals Duitsland, krijgen veel minder dan normaal.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.