Redactie
Redactie Uncategorized 29 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Let op: vrienden bespioneren op WhatsApp is nog nooit zo makkelijk geweest

Wie een smartphone in z’n broekzak heeft zitten, weet dat z’n privacy in het geding is. De nieuwe iOS-app Chatwatch maakt het nog schrijnender: de app maakt het mogelijk om WhatsApp-contacten te bespioneren.  

Apple Magazine One More Thing beschrijft het functioneren van de app als volgt: ‘De app houdt precies bij wanneer je vrienden online waren op WhatsApp. Waren vriend X en vriend Y allebei drie keer achter elkaar op exact hetzelfde moment online? Dan is de kans groot dat ze een gesprek hadden. De app houdt dit en nog veel meer bij.’

Chatwatch omzeilen…

.. is helaas niet mogelijk. Iedereen kan van elkaar zien wanneer een ander online is geweest. Ook als je ‘laatst gezien’ hebt uitgeschakeld. Daar houdt het – helaas – niet op: Chatwatch toont precies wanneer twee contacten waarschijnlijk contact hebben gehad en wanneer een van je contacten online is geweest. Ook kun je zien wanneer iemand online was, hoe lang ‘ie online was en hoe laat je contactpersoon waarschijnlijk naar bed gaat.

Chatwatch maakt het mogelijk om contacten te bespioneren

Het idee van Chatwatch

Het bovenstaande verhaal klinkt behoorlijk ongeoorloofd en dat weten de makers maar al te goed. Zij ontwikkelden de app om te laten zien hoe makkelijk is om data te ‘misbruiken’. Ze hopen met deze actie aandacht te vragen voor discutabele situatie waarin Facebook zich bevindt.

Chatwatch maakt het mogelijk om contacten te bespioneren

Gebruik maken van de app is overigens niet gratis. Zo betaal je twee euro om twee telefoonnummers een week lang in de gaten te houden. Voor vijf nummers tik je vier euro af en voor tien nummers moet je zeven euro overmaken. Van de opbrengst wordt een organisatie betaald die tegen Donald Trump demonstreert (haha). De kans dat Apple of WhatsApp binnenkort roet in het eten gooit, is groter dan de kans dat Trump ooit president van Amerika wordt. Oh wacht…

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.