Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 21 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

7 inspirerende leiders en hun lessen in leiderschap

Van Nelson Mandela tot Netflix-CEO Reed Hastings, deze leiders zijn groot geworden door een unieke vorm van leiderschap. Het zijn dom zijn om niet de kunst bij hen af te kijken in je carrière.

Wat onderscheidt de succesvolle leiders die we allemaal kennen van andere ondernemers en bestuurders? We zetten zeven verschillende inspirerende leiders op een rij, uit de politiek en het zakenleven, en de lessen die we van ze kunnen leren.

Lessen van leiders over leiderschap

Deze mensen laten stuk voor stuk zien dat leidinggeven om veel meer draait dan ‘de baas zijn’.

1. Nelson Mandela

We kunnen geen lijstje met inspirerende leiders maken zonder Nelson Mandela hierin mee te nemen. In onderzoek op onderzoek wijzen mensen hem aan als de meest inspirerende leider ooit. Al tijdens de 27 jaar dat hij gevangen zat, groeide hij uit tot een icoon van verzet en wilskracht. Maar daarna werden zijn leiderschapskwaliteiten pas echt duidelijk. Dankzij zijn geweldige strategische inzicht en krachtige visie wist hij de apartheid te ontmantelen.

Een echte leider gaat door waar de meeste anderen stoppen, en dat is precies wat Mandela’s leiderschap kenmerkt.

2. Barack Obama

Een recentere leider die een visie heeft en anderen inspireert is Barack Obama. Hij is een schoolvoorbeeld van transformationeel leiderschap, een stijl van leidinggeven waarbij je anderen inspireert en motiveert het beste uit zichzelf te halen.

Bij deze manier van leidinggeven geef je toe dat je niet altijd direct weet wat het beste is, maar schakel je de juiste medewerkers in om mee te denken. Obama stond altijd open voor de ideeën van anderen. Hij omringde zich graag met mensen die de waarheid spraken en daar geen doekjes om wonden.

3. Jeff Bezos (CEO van Amazon)

Jeff Bezos focust zich op op langetermijngroei. “Ik werk twee of drie jaar in de toekomst en de meeste van mijn leiderschapsteams hebben dezelfde werkprocessen”, zegt hij daarover. Bij Amazon is het altijd Dag 1, vindt hij. Kortom: alles is mogelijk. Een strategie die de rijkste man ter wereld geen windeieren legde.

Daarnaast worden bij Amazon beslissingen genomen op basis van feiten en niet op hiërarchie. “Met een op feiten gebaseerde beslissing kan de jongste persoon in het bedrijf een argument winnen van de persoon met de hoogste functie”, zegt Bezos daarover.

4. Richard Branson (oprichter van de Virgin Group)

Richard Branson gaat uitdagingen niet uit de weg, waardoor er onder zijn Virgin-merk heel wat bedrijven vallen. Zelf weet hij niet eens precies hoeveel. “Het zijn er zo’n driehonderd”, zei hij ruim tien jaar geleden lachend tegen MT. “Screw it, let’s do it”, is zijn favoriete slogan. Branson heeft dan ook een typische groeimindset: falen is niet erg. Sterker nog, het is eerder de basis voor succes.

Verder kenmerkt zijn leiderschapsstijl zich doordat de behoeften van zijn werknemers op de eerste plaats komen, niet de wensen van de klanten óf die van de aandeelhouders. “Als je voor je werknemers zorgt, zorgen je werknemers voor je klanten en deze zorgen weer voor je aandeelhouders”, zegt hij daarover.

5. Jack Ma (co-founder Alibaba)

Voordat Jack Ma miljardenbedrijf Alibaba oprichtte, solliciteerde hij voor dertig banen. Niemand, zelfs de KFC, wilde hem niet aannemen. Uiteindelijk begon hij zijn carrière als docent, een carrièrepad waar hij naar eigen zeggen zijn succes aan te danken heeft. “Ik ben jarenlang bezig geweest mensen te vinden die slimmer zijn dan ikzelf. En wanneer ik deze gevonden heb, is het mijn taak om ervoor te zorgen dat deze slimme mensen met elkaar kunnen samenwerken.”

Inmiddels is Jack Ma vertrokken bij Alibaba. De huidige CEO, Daniel Zhang, heeft hij daar jaren op voorbereid. “Het bedrijf dat ik heb opgezet is gebouwd op systemen van organisatorische uitmuntendheid, en is niet afhankelijk van één enkele leider”, schreef hij aan de aandeelhouders.

Lees ook: 10 bijzondere feiten over het opmerkelijke leven van Alibaba-oprichter Jack Ma

6. Jeff Weiner (CEO van LinkedIn)

Empathie is een eigenschap die wat ons betreft grootse leiders onderscheidt van goede leiders. Jeff Weiner is de CEO van LinkedIn en is iemand die heel erg gelooft in empatisch leiderschap. Door zijn stijl van leidinggeven, die is geïnspireerd door de filosofie van de Dalai Lama, wist hij door Glassdoor verkozen te worden als de beste CEO van 2018.

Weiner besteedt elke dag negentig minuten van zijn schaarse tijd aan het coachen en voeren van spontane gesprekken met zijn werknemers. Je werknemers helpen zich beter te voelen, zorgt voor gelukkigere werknemers en uiteindelijk ook betere resultaten, vindt hij.

7. Reed Hastings (co-founder en CEO van Netflix)

Er is bijna niemand meer die de naam Netflix niet kent. Dat komt doordat het bedrijf constant out of the box blijft denken en zich blijft vernieuwen. Co-founder en CEO Reed Hastings speelt hier een grote rol in. Hij geeft zijn werknemers namelijk veel autonomie. Soms zijn er zelfs kwartalen waarin hij geen enkele grote beslissing maakt.

“We vragen mensen om te doen wat volgens hen het beste is voor het bedrijf. Andere richtlijnen geven we hen niet”, legt hij uit. Toen het idee aan hem werd gepresenteerd om een eigen serie te gaan produceren, de politieke dramaserie House of Cards, keurde hij de serie dan ook in dertig minuten goed. En dat terwijl de serie zo’n zestig miljoen dollar per seizoen kost om te produceren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.