Noah Korevaar
Noah Korevaar LEGO 26 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

14-karaats LEGO-steentje breekt megarecord tijdens kringloopveiling

Met een recent in een kringloopwinkel gevonden maskertje is er officieel een nieuw meest waardevolle LEGO-steentje aller tijden. Het kan gek lopen…

Uit onderzoek blijkt dat LEGO een uitstekende investering kan zijn, met een gemiddeld jaarlijks rendement dat niet onderdoet voor dat van wijn, postzegels en kunst. Weer een mooi excuus om die ene nieuwe set die al een tijdje lonkt toch aan te schaffen.

Duurste LEGO-steentje ooit in kringloopwinkel

Voor de grootste kans op dikke winst kun je het beste voor exclusieve modellen gaan, zo blijkt uit ons lijstje met de meest waardevolle LEGO-sets. Bijvoorbeeld minifiguurtjes die enkel tijdens een specifieke beurs zijn uitgedeeld, of een set die speciaal voor een rondleiding door de LEGO-fabriek in Denemarken is geproduceerd. Niet eentje die je in je lokale Intertoys haalt.

Al die ranglijstjes met peperdure LEGO-sets kunnen nu bijgewerkt worden, want er is een nieuwe koning. Afgelopen week heeft een LEGO-item namelijk maar liefst 18.101 dollar opgeleverd tijdens een veiling van het Amerikaanse Goodwill. Ja, een kringloopwinkelketen.

Zeldzaam 14-karaats Bionicle-masker

Dat is een des te absurder bedrag als je beseft dat we het hier niet over een reusachtig bouwwerk of ingewikkelde set hebben, maar over één steentje: een Bionicle-masker.

Goodwill LEGO Veiling Bionicle Masker
Het peperdure maskertje (Afbeelding: Goodwill Auctions)

Herinner je je ze nog? De plastic monsters van LEGO hadden hun eigen lore, strips, films en games. Een rijk cinematic universe voor Marvel Studios om de hoek kwam kijken.

Vrijwel elke Bionicle had een masker, net zoals elk ander LEGO-steentje gemaakt van plastic. Begin deze eeuw organiseerden de Denen echter verschillende wedstrijden waarmee je een gouden Bionicle-masker kon winnen. Een loterij via een reclame op Cartoon Network, een wedstrijd waarmee kinderen gestimuleerd werden om een website te bouwen; dat soort werk.

Goodwill LEGO Veiling Bionicle Masker
(Afbeelding: LEGO)

Het is niet exact bekend hoeveel gouden maskers er geproduceerd zijn, maar een hoge pief van Goodwill schat dat het om 25 exemplaren gaat. Waarom zijn mening relevant is? Nou, een willekeurige Goodwill-winkel, een kringloopwinkel dus, trof een 14-karaats Kanohi Hau Bionicle-masker aan tussen ingeleverde spullen. Ze hadden geen idee dat het steentje uiterst zeldzaam is, tot een expert ernaar keek.

Steentje uit 80’s van de troon gestoten

Ze besloten het gouden Bionicle-masker online te veilen. De eerste keer dat ze dat probeerden, eerder deze maand, leverde het 14-karaats LEGO-steentje maar liefst 33.000 dollar op. De winnaar verdween echter vervolgens, met een tweede veiling als resultaat. Alsnog leverde het zeldzame item dus maar liefst 18.101 dollar op.

Daarmee is het waarschijnlijk het meest waardevolle LEGO-steentje ooit, een eer die eerst naar een 14-karaats klassiek twee bij vier steentje ging. Dat hebbeding, in de jaren tachtig uitgedeeld aan LEGO-medewerkers als ze er 25 jaar werkten, leverde in 2020 15.000 dollar op.

Goodwill LEGO Veiling Bionicle Masker
De vorige koning (Afbeelding: Catawiki)

De boodschap is duidelijk: heb je ooit als kind een obscure LEGO-wedstrijd gewonnen? Dan is het wellicht de moeite waard om eens op internet wat onderzoek te gaan doen en op zolder te gaan zoeken.

Toch leuk, 18.101 dollar. Houd je het liever bij betaalbare sets? Check dan de toffe nieuwe ruimte-sets voor volwassenen die op 1 maart uit worden gebracht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.