Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 6 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Top 10 landen qua vertrouwen in politie en nummer 1 geloof je niet

Verzonnen verkeersboetes of hardhandige boeien daargelaten, het blijven onze blauwe vrienden. En al zeker in Nederland, waar die anti-overheidsdemonstranten toch echt de schreeuwende minderheid blijken te zijn. Dit zijn de tien landen met het meeste vertrouwen in de politie.

Of de stemmen van dit onderzoek geteld zijn in de Nederlandse gemeentes met de meeste miljonairs, kunnen we bevestigen noch ontkennen. En al heeft die dystopische reclame over de Amsterdamse politiestaat ons de stuipen op het lijf gejaagd, blijven onze lippen stijf op elkaar.

Alleen over het salaris van de Nederlandse politieagent zal je ons een woord horen reppen. Maar dat kan helaas niet van elke verklikker in dit land gezegd worden.

De landen met het meeste vertrouwen in de politie

Om te bewijzen dat het onderzoek van het toonaangevende Ipsos wel degelijk een spijker op de kop slaat, halen we snel even de beroepen erbij waar er wereldwijd het minste vertrouwen in is. Al sinds de eerste editie van het Global Trustworthiness Report in 2018 prijken politici, overheidsministers en reclamemanagers zonder concurrentie bovenaan. Overtuigd?

Ruim 20.000 respondenten uit 28 landen gaven een score voor het vertrouwen dat ze in bepaalde beroepen en sectoren van de economie en politiek hebben. Maar het interessantste resultaat is zonder meer het aantal mensen dat vertrouwen heeft in de politie. Maar liefst 58 procent van Nederland heeft aangegeven blauwe vrienden te vertrouwen, tegenover slechts 12 procent die absoluut niet te spreken zijn over de betrouwbaarheid van de politie. Niet alleen heeft ons het land dus het meest vertrouwen, maar zijn we ook een stuk minder argwanend over de politie ten opzichte van de andere onderzochte landen.

Rang Land Vertrouwen Geen
Vertrouwen
1 Nederland 58 % 12 %
2 Denemarken 58 % 20 %
3 Zweden 55 % 18 %
4 Duitsland 53 % 17 %
5 Frankrijk 50 % 19 %
6 Australië 50 % 20 %
7 Spanje 50 % 21 %
8 Canada 45 % 22 %
9 Verenigd Koninkrijk 44 % 25 %
10 Turkije 42 % 28 %

Bekijk het volledige Global Trustworthiness Report van Ipsos om je eigen ogen te geloven. Of lees welke ongelooflijk makkelijke oplossing een Nobelprijswinnaar uit de hoed heeft geschud als oplossing voor de economische recessie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.