Felix Decavel
Felix Decavel Popular Science 11 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

De impact van een asteroïde op Amsterdam, Moskou of waar je ook wilt

Amsterdam mag dan wel het centrum van het universum zijn, dat betekent niet dat onze hoofdstad veilig is voor een asteroïde-inslag. En als de rasechte Rotterdammers onder ons daar niet op kunnen wachten, dan moeten ze Astroid Launcher eens uitproberen. En vice versa, natuurlijk, al willen we niet nog meer polariseren.

De website Neal.fun heeft namelijk een geinige, al dan niet macabere tool ontwikkeld waarmee je zelf – virtueel – een asteroïde kunt lanceren naar gelijk welke plek op onze planeet. Dat niet alleen. Verder zie je ook de schade die het ruimtepuin heeft aangericht, net als het aantal slachtoffers en de opeenstapeling van natuurrampen die na de inslag volgen. We wensen het uiteraard niemand toe. Maar toch even testen.

Asteroïde op Amsterdam

De Astroid Launcher van Neal.fun geeft je verschillende opties om van Amsterdam (of welke locatie dan ook) geen spaander heel te laten. Natuurlijk hebben we voor de meest destructieve combinatie gekozen. Wat gebeurt er als er een gigantische asteroïde van massief goud loodrecht op de hoofdstad afstevent?

asteroïde, amsterdam
(Afbeelding: Neal.fun)

Logischerwijs zou Amsterdam alleen nog in de geschiedenisboeken bestaan. Maar ook de grote rivaal deelt in de brokken. Rotterdam verzakt zelf half in de krater, die zich met een diameter van maar liefst 115 kilometer uitstrekt over de gehele Randstad. Meer dan vijf miljoen mensen zouden onmiddellijk verdampt zijn door de asteroïde-inslag. En het ergste moet nog komen.

asteroïde, amsterdam
(Afbeelding: Neal.fun)

Ruim 110 miljoen mensen gaan de brandstapel op door de daaropvolgende 222 kilometer brede vuurbal. Tot wel duizend kilometer verderop gaan kleren en bomen meteen in vlammen op.

asteroïde, amsterdam
(Afbeelding: Neal.fun)

De knal van 246 decibel is zo hevig dat bijna 35 miljoen mensen eraan overlijden. Bovendien zorgt het voor tal van gescheurde trommelvliezen en ineengestorte huizen tot ver buiten Nederland.

asteroïde, amsterdam
(Afbeelding: Neal.fun)

Nog eens 85 miljoen mensen ontsnappen evenwel niet niet aan de dodelijke windvlaag die na de asteroïde ontstaat. De wind binnen een radius van 448 kilometer van de inslag blaast harder dan om het even welke storm op Jupiter.

asteroïde, amsterdam
(Afbeelding: Neal.fun)

Onze hoogstpersoonlijke rampenfilm eindigt met de grootste aardbeving in de geschiedenis der mensheid. Waarschijnlijk schiet er van Amsterdam op dat moment nog maar weinig over.

Wil je zelf eens een asteroïde lanceren en kijken welke schade je kan aanrichten? Check Astroid Launcher hier. En heb je ooit al eens gehoord hoe een zwart gat klinkt?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.