Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Kro: alles wat je moet weten over Marvel’s nieuwe schurk uit Eternals

De tweede trailer van Eternals onthult Kro, de meest formidabele Marvel-schurk tot nu toe. Maar wie is de verraderlijke Deviant?

Marvel Studios heeft zojuist de tweede trailer uitgebracht voor Eternals. De studio noemt het zelfs de final trailer. Naast Angelina Jolie in actie, een hoop explosies en ander filmgeweld hebben we ons eerste voorproefje gekregen op wat waarschijnlijk de grote schurk van Eternals wordt: de Deviant-leider Kro.

Eternals en Emergence

Normaliter zouden de grote bad guy van een nieuwe Marvel-film allang uitgebreid hebben gezien, maar de studio pakt het met de nieuwe film van Oscar-winnares Chloe Zhao duidelijk anders aan. Het spaarzame promotiemateriaal levert ons vooralsnog meer vragen op dan antwoorden.

Toch weten we dankzij de tweede trailer van Eternals een stuk meer. Zo blijkt dat de film direct aansluit op Avengers: Endgame. De energie die vrij kwam bij de epische climax van Endgame triggerde blijkbaar iets wat de Emergence heet.

Een soort dreigingsniveau waardoor duizenden jaren oude wezens opeens uit de schaduwen tevoorschijn komen: de Eternals en hun vijanden, de Deviants.

Kro komt tevoorschijn

De Deviants lijken op hun beurt weer een opstapje te zijn naar de Celestials, wezens uit het begin der tijden die hele werelden en beschavingen hebben gecreëerd en vernietigd. Dat is die gigantische dude uit de trailer met rode lampen als ogen.

De Celestials blijven grotendeels een mysterie, maar over de Deviants waartegen de sterrencast van Eternals het op gaan nemen weten we wel een stuk meer. In de trailer zagen we namelijk al even hun leider, Kro.

Toen comics-legende Jack Kirby de Eternals bedacht, zette hij ook meteen de Deviants op papier. De Celestials hebben millennia geleden twee evolutionaire vertakkingen van de mens gecreëerd: de Eternals en de Deviants. De twee rassen raakten verwikkeld in een oneindige oorlog, waarbij de Deviants de aarde in willen nemen en de Eternals onze aardbol juist beschermen.

Kro: alles wat je moet weten over Marvel's nieuwe schurk uit Eternals
Kro in de trailer (Afbeelding: Marvel Studios)

Oneindige oorlog

Een oorlog die dus al millennia woedt en continu met de geschiedenis van de wereld is verwoven. Zelfs het zinken van de mythische stad Atlantis is het gevolg van de strijd tussen de Eternals en hun vijanden.

Niet voor niks beslaat de nieuwe Marvel-film duizenden jaren: we krijgen te zien hoe de Eternals en de Deviants stiekem achter de schermen een enorme invloed op onze aardbol hebben gehad.

Geen twee Deviants zijn hetzelfde, elk met een unieke mutatie met vaardigheden die door geen ander in hun soort worden gedeeld. De krijgsheer Kro is de meest bijzondere van allemaal, omdat hij door zijn mutatie onsterfelijk is.

Daardoor lijkt hij eigenlijk meer op de vijanden van de Deviants, de Eternals. Sterker nog, hij adoreert stiekem de Eternal Thena, in de film gespeeld door Angelina Jolie.

Kro: alles wat je moet weten over Marvel's nieuwe schurk uit Eternals
Kro in de comics (Afbeelding: Marvel Studios)
Kro: alles wat je moet weten over Marvel's nieuwe schurk uit Eternals
Kro in de comics (Afbeelding: Marvel Studios)

Shapeshifter

Wat Kro zo tof maakt is dat hij niet enkel Kro is: zich ervan bewust dat zijn mede-Deviants hem aan harde experimenten zouden onderwerpen om het geheim van zijn onsterfelijkheid te ontdekken, heeft Kro zijn gedaanteveranderende krachten gebruikt om nieuwe identiteiten te creëren. Hij is de basis geweest voor talloze demonische figuren in de menselijke mythologie, variërend van Pluto tot Hades.

De krijger heeft psychische controle over zijn eigen lichaam die hem in staat stelt om al zijn functies te beheren en zijn cellen snel te regenereren. Bovendien heeft Kro een enorme weerstand tegen verwondingen, hoewel de Eternals hem op dat vlak toch echt overtreffen. Maar toch: binnen enkele minuten is Kro weer de oude. Wolverine is er niks bij.’

Kro is dus ook een gedaanteverwisselaar, een shapeshifter, hoewel ook deze superkracht grenzen heeft; hij kan bijvoorbeeld geen significante veranderingen aanbrengen in de vorm van zijn skeletstructuur, wat betekent dat hij maar een aantal vormen kan aannemen en hij beperkt zijn gedaanteverandering meestal tot het veranderen van zijn gezicht.

Dankzij deze kracht kon Kro zich millennia lang onder de Deviants verschuilen, zijn ware aard onontdekt, veroudering simulerend en een nieuwe identiteit voor zichzelf creërend wanneer de tijd rijp was.

Kro: alles wat je moet weten over Marvel's nieuwe schurk uit Eternals
Kro in de comics (Afbeelding: Marvel Studios)

En in de film dan?

Maar goed, dat zijn de comics. Daar baseert Zhao zich zeker op, volgens Feige is ze zelfs een grotere comics-nerd dan menig Marvel-medewerker, maar het Marvel Cinematic Universe wijkt ook geregeld van het bronmateriaal af.

Dat zien we al in de nieuwste trailer voor Eternals. Daarin heeft Kro niet de paarse huidskleur uit de comics. Met zijn donkere gelaat en veranderde gezicht ziet hij er in live-action een stuk angstaanjagender uit. Ook is zijn huid gewijzigd, op een vloeiende en golvende manier kan de Deviant duidelijk zijn lichaam vervormen.

Dat sluit aan op een gelekt stuk speelgoed van eerder dit jaar, waaruit bleek dat Kro zelfs zijn handen om kan vormen tot wapens. Ook zijn voeten zien er anders uit dan in de comics, met geit-achtige poten die doen denken aan de manier waarop de duivel vaak wordt afgebeeld.

Één ding is na de trailer wel duidelijk: ook op het witte doek zal de leider van de Deviants een oogje op Thena hebben. Hopelijk levert dat eindelijk weer een complexere schurk op dan het eendimensionale kanonnenvoer dat we tot nu toe vaak in het MCU hebben gezien.

Kro: alles wat je moet weten over Marvel's nieuwe schurk uit Eternals
Kro in de trailer (Afbeelding: Marvel Studios)

Wat zijn Kro’s plannen?

De grote, resterende vraag is en blijft: wat is Kro van plan? Het is nu duidelijk dat hij de Emergence aangrijpt om voor de zoveelste keer een poging te doen om de aarde in handen te krijgen. Maar verder? Verder heeft Marvel Studios bewust het plot van Eternals geheim gehouden.

Wie weet is Kro echt maar een opstapje richting de Celestials die we al even in Guardians of the Galaxy Vol. 2 hebben gezien. Oppermachtige kosmische wezens die Kro in de comics maar al te graag wil verslaan om hun krachten te stelen.

De conclusie? De Eternals kunnen in Kro op een waardige tegenstander rekenen. Dat zowel de Deviants als de Eternals pas na Endgame tevoorschijn komen onderschrijft maar weer eens dat ze van een compleet andere orde zijn.

Kro: alles wat je moet weten over Marvel's nieuwe schurk uit Eternals
De Celestial uit de trailer (Afbeelding: Marvel Studios)

Bioscoop

Maar hoe dat precies eruit gaat zien op het witte doek, gaan we pas in de bioscoop ontdekken. En dat is stiekem in een tijd waar trailers alles spoilen alleen maar top! Eternals komt uit op 28 oktober.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.