Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 17 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel salaris verdienen piloten bij het noodlijdende Transavia

Hommeles bij het budget broertje van Air France en KLM. Transavia schrapt opnieuw honderden vluchten vanwege de vele vliegtuigen uit de vloot die onderhoud nodig hebben. Maar hoeveel salaris verdienen de piloten die deze ‘doodskisten’ veilig moeten besturen?

Een tip voor Transavia: de Nederlandse overheid heeft momenteel een privéjet in de verkoop staan, evenwel van bedenkelijke vliegkwaliteit.

Opleiding als commercieel piloot

Piloten in Nederland verdienen goed hun boterham, maar het salaris is sterk afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waar ze hun vleugels uitslaan. Bovendien is de opleiding een notoir prijzige onderneming. Vaak krijgen aspirant-vliegers wel een financieringsmogelijkheid om deze studiekosten pas later, tijdens de loopbaan te vergoeden.

Volgens de VNV – de vakbond voor piloten zeg maar – kost de twee jaar durende KLM Flight Academy bijvoorbeeld 122.000 euro, waarvan de vliegschool zelf een bijdrage levert van 7.000 euro, mits het diploma wordt behaald. De KLM biedt ook een volledig voorschot aan dat na indiensttreding over een periode van 15 jaar terugbetaald dient te worden.

Opleidingskosten

Bij Transavia kost de opleiding 86.000 euro, waarvan het zelf 25.000 euro als bijdrage betaalt, mits slagen. Bij de opleiding van de lowcost zustermaatschappij van KLM is er echter geen optie tot financiering. Wel kun je bijvoorbeeld Flight Finance inschakelen. Op basis van de persoonlijke situatie stelt het adviesbedrijf een financieel plan op waarmee je bij de bank een lening kunt aanvragen.

Dankzij een goed salaris kunnen piloten die financiële kosten later gemakkelijk dekken. Commerciële vliegers werken dan ook vaak lange uren en dragen immer een zware verantwoordelijkheid met zich mee.

Salaris van piloten bij Transavia

Vers van de vliegschool ga je eerst als copiloot aan de slag, ook wel first officer of eerste officier genaamd. Wanneer je bij Transavia promoveert naar captain of gezagvoerder hangt echter niet af van ervaring of leeftijd, maar van senioriteit. Het kan dus voorkomen dat een zojuist aangenomen eerste officier met een pak ervaring een stuk meer verdient dan de jonge gezagvoerder naast hem die al langer bij Transavia in dienst is. Daarnaast bestaan er ook verschillen tussen wat piloten verdienen aan de hand van het toestel waarmee ze vliegen. Verder zijn er 28 loontredes voor zowel copiloten als piloten.

De bedragen in de tabel hieronder zijn gebaseerd op de huidige cao van de geplaagde luchtvaartmaatschappij. Eventuele toeslagen zoals vakantiegeld of dertiende maand zijn er niet bijberekend. Dit zijn de bruto maandelijkse minimum- en maximum salarissen van piloten bij Transavia.

Stoelen
Vliegtuig
Eerste Officier Gezagvoerder
100 – 200 € 3.870 – € 8.231 € 6.493 – € 15.400
201 – 300 € 3.976 – € 8.355 € 6.733 – € 15.631
> 300 € 4.143 – € 8.546 € 7.109 – € 15.996

Check ook hoeveel salaris zzp’ers gemiddeld verdienen in Nederland per leeftijd. Of welke beroepen in 2023 de beste baangarantie bieden na omscholing.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.