Felix Decavel
Felix Decavel Rijk en Beroemd 17 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel rijker is koning Charles dan de arme koningin Elizabeth was

Hij moet de kroon nog krijgen, maar koning Charles is nu al bijna dubbel zo rijk als zijn recent overleden moeder was, koningin Elizabeth II. Op het einde van haar leven had The Queen een vermogen van 420 miljoen euro. Maar de troonopvolger zou momenteel een fortuin hebben van bijna 700 miljoen euro.

Volgens het doorgaans betrouwbare The Sunday Times horen noch koning Charles noch Queen Elizabeth – toen ze nog leefde uiteraard – bij de rijkste 250 Britten van het Verenigd Koninkrijk. Op de lijst staat echter wel de rijkste persoon van Nederland, die zich met een dubbele nationaliteit op de negende plaats nestelt aan de overkant van het Kanaal.

De Nederlandse bierkoningin zal dus vermoedelijk al een aantal keer op audiëntie zijn geweest bij haar Britse concullega’s. De vraag is echter waar. Want de voornaamste reden voor het grote verschil in vermogen tussen King Charles en Queen Elizabeth ligt in de opbrengsten die ze beiden ontvingen voor hun uitgebreide vastgoedportfolio.

Het vermogen van koning Charles koningin Elizabeth

Als Prince of Wales krijgen Britse troonopvolgers controle over het hertogdom van Cornwall. Het Duchy of Cornwall is alleen geen welomlijnd, uniform gebied, maar een zogenaamd ‘royal estate’, ofwel Koninklijk vastgoed dat al honderden jaren in handen is van het Britse Koningshuis. Hoewel de troonopvolger de eigendommen niet rechtstreeks bezit, mag hij of zij de jaarlijkse winst ervan in eigen zak steken.

Hetzelfde geldt voor het Duchy of Lancaster, dat ten alle tijde in handen is van de Britse monarch. De derde bron van inkomsten The Crown Estate heeft dan weer nog een andere, aparte status. Het geld daarvan gaat rechtstreeks naar de staatskas in ruil voor 25 procent van de winst dat als jaarlijkse toelage aan de leden van de koninklijke familie uitgekeerd wordt.

De totale waarde van het Duchy of Cornwall bedraagt momenteel ruim een miljard euro, terwijl het Duchy of Lancaster ongeveer 700 miljoen waard is. Tussen 2012 en 2022 ontving de Prince of Wales 240 miljoen euro aan inkomsten uit het Duchy of Cornwall, een pak meer dan koningin Elizabeth II aangezien Lancashire veel minder vastgoed bevat en voor het grootste deel uit kunst en agrarische bezittingen bestaat.

Stuk rijker dan zijn moeder

Het jaarlijks verhogen van de waarde en de winst van het Duchy of Cornwall hebben van de prins inmiddels een rijke koning gemaakt. In combinatie met de erfenissen van zijn moeder, zou koning Charles momenteel een vermogen hebben van 700 miljoen euro, ofwel bijna 300 miljoen euro meer dan koningin Elizabeth II op het einde van haar bewind. Nu is het de beurt aan prins William om het Duchy of Cornwall te beheren. Check ook de waarde van deze vastgoedparels waar koning Charles en consorten het intrek hebben genomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.