Martin de Coninck
Martin de Coninck Kunst & Fotografie 30 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Koning Charles verbaast kunstwereld met opvallend dure primeur

Koning Charles III is nog niet eens gekroond tot koning van het Verenigd Koninkrijk (plus 14 landen die behoren tot het Gemenebest van Naties) en heeft meteen een primeur te pakken. Namelijk die van eerste monarch ooit die een schilderij van eigen hand heeft laten veilen. En dat is niet het enige bijzondere aan dit verhaal: de opbrengst was ver boven verwachting.

Naast koning, filantroop, milieuactivist en vader is Charles nu dus ook gevierd kunstenaar. Het schilderij waar het om gaat is een aquarelschilderij van Balmoral Castle. Niet het schilderij zelf, maar een van de honderd unieke prints ging onder de hamer bij veilinghuis Bonhams.

Print van schilderij levert meer op dan verwacht

De print van het schilderij werd door veilinghuis Bonhams verkocht als onderdeel van de ‘The Scottish Home’-collectie. Toen de print werd toegevoegd aan de tentoonstelling werd de waarde geschat op zo’n 675 dollar. De print bracht echter veel meer op en ging voor 6.500 dollar naar de hoogste bieder; bijna een tienvoud van de geschatte waarde. Let wel, daarvoor heeft de eigenaar geen uniek werk, maar slechts een print daarvan gekocht.

Volgens CNN vertelde Hamish Wilson, senior veilingmeester bij Bonhams, dat er buitengewoon veel geïnteresseerden waren voor het kunstwerk. Sterker nog: Wilson had nog nooit eerder zoveel biedingen in de voorverkoop ontvangen. Het openingsbod lag daardoor al op 3.400 dollar en dit werd in luttele minuten bijna verdubbeld.

Is koning Charles dan de nieuwe Claude Monet? Wie weet. Toch denkt Wilson dat de enorme interesse eerder is gewekt door kasteel Balmoral, dat staat afgebeeld op het schilderij. Dit was namelijk een van de favoriete locaties waar wijlen Queen Elizabeth II haar zomers doorbracht en uiteindelijk haar laatste adem uitblies.

Koning Charles III kliedert er graag op los

Het originele schilderij stamt uit 2001 en is hoogstpersoonlijk door koning Charles III van een datum voorzien en gesigneerd aan de onderkant.

(Afbeelding: Bonhams)

Het is zeker niet het enige werk van de hand van de koning. Charles is namelijk een fervent hobbyschilder en heeft een uitgebreid portfolio met werken die voornamelijk landgoederen tonen die in het bezit zijn van de koninklijke familie. En dat zijn er nogal wat met een totale waarde van 30 miljard aan kastelen en huizen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.