Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 22 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin daalt verder: angst voor Biden of stom toeval?

Wie in bitcoin belegt, moet stalen zenuwen hebben. De bitcoinkoers kent zoveel highs en lows dat menig persoon met samengeknepen billen toekijkt. In de nacht van donderdag op vrijdag zakte de waarde van de bitcoin voor het eerst in weken onder de 30.000 dollar, tot ruim 29.000 dollar.

Dat de Verenigde Staten net de nieuwe president Joe Biden hebben ingezworen, is volgens sommigen geen toeval. De nieuwe president zou geen fan zijn van cryptovaluta. Lees over zijn invloed op de digitale financiële markt dit artikel.

Wekenlang klom de waarde van de bitcoin omhoog, tot de cryptomunt zo’n twee weken geleden een recordkoers van maar liefst 41.000 dollar aantikte. Vanaf dat moment begon de waarde weer langzaam te kelderen, met een dieptepunt van ruim 29.000 dollar vannacht.

Koers bitcoin weer onder de 30.000 dollar

Kenners waarschuwden eerder dat een koersdaling tot onder de 30.000 dollar weer een vrije val van de bitcoin kon betekenen, net als na de piek eind 2017. Zover kwam het voor bitcoin-eigenaren gelukkig niet. Op het moment van schrijven ligt de koers weer net boven de 30.000 dollar.

Niet alleen de bitcoin heeft het zwaar, ook andere cryptomunten zoals Ethereum en Ripple staan er niet goed voor. Volgens sommigen is het geen toeval dat de Verenigde Staten net de nieuwe president Joe Biden hebben ingezworen. Er wordt namelijk gevreesd dat Biden geen fan is van de cryptovaluta. Er zijn signalen dat de nieuwe president de cryptomarkt wil insnoeren.

Andere redenen

Volgens kenners kan de waardedaling ook te maken hebben met de duurdere dollar, waardoor andere beleggingen minder aantrekkelijk worden. Het kan ook komen doordat meerdere invloedrijke personen zich de afgelopen tijd negatief uitlieten over de bitcoin. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank en de aankomende Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waren beide kritisch over de cryptomunt, doordat ze door hun anonieme karakter gebruikt kunnen worden voor financiering van terrorisme.

Wat precies de reden is voor de daling vannacht, kan niemand met zekerheid zeggen. Misschien is een combinatie wel de boosdoener geweest. Het laat in ieder geval weer zien dat enorme schommelingen bij bitcoin de normaalste zaak van de wereld zijn. Je kunt je geld in een oogwenk verliezen, maar investeren in de cryptomunt kan je ook veel opleveren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.