Coen Grutters
Coen Grutters Sport 3 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Ons meest onderschatte kledingstuk voor de Amsterdam Marathon

De marathon van Amsterdam staat voor de deur en ook Manners is erbij. Wij hebben een ideaal en betaalbaar kledingstuk gevonden om straks lekker in te hardlopen.

De hardloopwedstrijd vindt plaats op zondag 15 oktober. 20.000 mensen (inclusief ondergetekende) zullen dan urenlang zwoegen, puffen en hijgen om het ruim 42 kilometer lange parcours door onze hoofdstad te volbrengen.

Eten tijdens het hardlopen

Tijdens de marathon van Amsterdam verbrand je zo’n 3.000 kilocalorieën, de wedstrijd volbreng je dan ook niet zonder tijdens het hardlopen te eten. Gelletjes, energierepen of Dextro’s, het kan (een combinatie) van alles zijn. Dit moet je echter wel zelf meezeulen tijdens de marathon.

Je kan ook regelen dat iemand naast de baan staat en het je aangeeft, maar niet iedere hardloper heeft die luxe, bovendien is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het is belangrijk dat je om de paar kilometer iets eet, en dus mag je je helpende hand langs de baan niet missen.

Perfecte kledingstuk voor marathon van Amsterdam

Daarom spelen wij het liever op safe, en nemen wij ons eigen eten mee. Tijdens de duurlopen in aanloop naar het evenement liepen wij met een camelbag, een rugzak waarin je water meeneemt dat je tijdens het hardlopen door een slangetje kunt drinken. Ook zijn er vakjes voor al je repen en gelletjes. Tijdens de marathon van Amsterdam is een camelbag echter onnodig, omdat je naast de baan water kunt pakken.

marathon van Amsterdam TSC Amsterdam Marathon 2023 harlopen outfit kleding
Het Evadict-broekje, maar wel in een andere setting dan de marathon van Amsterdam. (Afbeelding: Evadict / Decathlon)

Daarom testten wij de afgelopen maanden ook een ander kledingstuk: dit hardloopbroekje van Evadict, dat voor slechts 24,99 euro te koop is bij Decathlon. Het betaalbare broekje heeft een band erin verwerkt, met daarin meerdere opbergvakjes en zakken. Doordat deze band elastisch is, klotsen je spullen niet heen en weer tijdens het hardlopen. Door ritsvakjes kun je zelfs je smartphone en sleutels veilig meenemen. Het is een absolute aanrader voor de marathon van Amsterdam.

baggy short, meest onderschatte kledingstuk marathon amsterdam
(Afbeelding: Evadict)

Hecht je veel waarde aan een merk met aanzien, dan kun je ook kiezen voor deze vergelijkbare shorts van Nike. Deze komt eveneens met meerdere opbergzakken, waaronder één met een rits. Voor dat Nike-logo betaal je wel vier tientjes meer. De dames zijn beter af met deze Terrex Trail-variant van Adidas. Iets minder zakken, maar doordat All4Running dit broekje nu aanbiedt van 55 euro voor 22 euro, is het evengoed een aantrekkelijke deal.

De rest van je hardloopoutfit

Over de rest van je outfit kunnen we kort zijn. Kies een goed ademend shirt dat lekker zit. Vermijd shirts met grote opdruk, omdat het daaronder soms extra zweterig en plakkerig wordt. Hoewel we enthousiast vertellen over het goedkope Decathlon-broekje, zullen we niet snel op kosten van hardloopschoenen besparen. Laat je adviseren door een professional en wees niet te krenterig. Ruim 42 kilometer hardlopen is niet niks en goed schoeisel kan daarbij blessures voorkomen. We zien jou en je outfit bij de start, en hopelijk ook de finish, van de marathon van Amsterdam.

Zo snel moet je kunnen hardlopen om bij Defensie te mogen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.