Coen Grutters
Coen Grutters Afvallen 11 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel kilometer moet je hardlopen om twee Big Macs te verbranden

Afvallen: ietwat gechargeerd komt het erop neer dat je meer calorieën verbrandt dan je naar binnen werkt. Een eenvoudige manier om calorieën te verbranden is door simpelweg een stuk te rennen. Maar hoe lang moet je eigenlijk hardlopen om 1.000 kcal te verbranden?

1.000 kilocalorieën staat gelijk aan bijna twee Big Macs. Hoe lang moet je hardlopen om een gulzig bezoekje aan de McDonald’s te compenseren? Dat hangt uiteraard een beetje af van je tempo. Houd je Femke Bol bij, dan ben je snel klaar, maar de meesten zullen toch wat langer moeten rennen.

1.000 kilocalorieën verbranden tijdens hardlopen

Een betere vraag als je het doet voor het afvallen: hoe vér moet je rennen om 1.000 kcal te verbranden? Ook hierbij speelt nog een aantal factoren een rol. Zo zullen de hardlopers tijdens de halve marathon van Zwolle en Amersfoort dit weekend wat meer calorieën verbranden door de hoge temperatuur. Daarnaast spelen je postuur, leeftijd, je spier-vetverhouding en de hoogteverschillen tijdens het hardlopen een rol.

Zo snel moet je kunnen hardlopen om bij Defensie te mogen

Tja, zo wordt het lastig een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe ver je moet hardlopen om 1.000 kilocalorieën te verbranden. Gelukkig is er een vuistregel die op de meeste mensen wel van toepassing is: 100 kcal per mijl. Na 10 mijl rennen zou je dus 1.000 kcal verbranden. We doen hier echter niet aan mijlen, dus omgerekend komt dat neer op zo’n 16 kilometer. Voor sommigen ligt deze afstand een stuk lager. Anderen houden dan ook liever een range van 14 tot 16 kilometer aan. Desalniettemin een behoorlijk stuk. Als ongetrainde hardloper is het lastig (en onverstandig) zomaar zo’n stuk te rennen.

Nauwkeuriger beeld verbranding calorieën

Bouw het dus langzaam op, neem deze hardlooptips in ogenschouw en gebruik een hardloopapp zoals Strava of Nike Running. Door je fysieke gegevens zoals leeftijd, lengte en gewicht in te voeren, kunnen deze apps je een nauwkeuriger beeld geven van het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het hardlopen.

Beginnen met hardlopen: 5 tips zodat je geen doodloper wordt

Zoals gezegd verschilt dit namelijk per persoon. Kijk ik zelf op Strava, dan zie ik dat ik bij een halve marathon twee weken geleden 2.087 calorieën heb verbrand, wat grofweg betekent dat ik 1.000 kcal al bij iets meer dan 10 kilometer heb verbruikt. Datzelfde zie ik terug bij mijn andere, kortere hardloopsessies. Sowieso heb ik een snelle verbranding, wat door mijn lengte en gewicht tijdens het hardlopen versterkt wordt. Kijk ik naar vrienden in Strava, dan zie ik dat afstanden van 15,5 kilometer, 12,5 kilometer en 13,5 kilometer per 1.000 kcal terug, waarmee die afstand van 14 tot 16 kilometer om 1.000 kilocalorieën te verbranden lijkt te kloppen.

Afvallen en wandelen

Je moet al dus al een aardig eindje hardlopen om veel calorieën te verbranden. Maar hoe zit het dan in hemelsnaam met afvallen als je dat probeert te doen met wandelen? Lees daarover meer in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.