Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 dec 2022
Leestijd: 5 minuten

10 klassieke en ijzersterke kerstfilms om in 2022 te streamen

December is begonnen. Tijd om weer in de magische wereld van kerstfilms te duiken, maar welke? We tippen er tien, van zoetsappige klassiekers tot obscuurdere pareltjes die je waarschijnlijk nog niet kende.

Niet schrikken, maar december is alweer aangebroken. Tijd om de kerstboom op te tuigen, de lichtjes op te hangen en Sinterklaas uit te zwaaien. Oftewel: we mogen weer onbeschaamd gaan genieten van kerstfilms.

Manners tipt 10 kerstfilms

Maar welke? We tippen tien kerstfilms, van een Japanse animatiefilm tot een echte zoetsappige klassieker. Hopelijk zitten er films tussen die je nog niet kende, want stuk voor stuk zijn ze het checken waard. En ach, juist tijdens kerst is het opnieuw kijken van geliefde klassiekers ook geen straf. Maakt het weer makkelijker om soms even de keuken in te glippen.

1. Tokyo Godfathers (2003)

Een van de meest geprezen animatiefilms aller tijden is toevallig een kerstfilm. Dan hebben we het over het uitstekende Tokyo Godfathers, van de Japanse grootmeester Satoshi Kon. De film volgt drie daklozen die rondtrekken in de straten van Tokyo. Wanneer ze een pasgeboren baby vinden tussen een paar vuilnisbakken, besluiten ze op zoek te gaan naar de ouders ervan. Hartverwarmend, vol humor en tot leven gebracht in een schitterende animatiestijl.

Te streamen op: Netflix

2. National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

Trek in een wat klassiekere kerstfilm? Dan is Christmas Vacation al sinds de release in 1989 een echte aanrader. Clark Griswald (Chevy Chase) wil er alles aan doen om zijn gezin een onvergetelijke kerstvakantie te bezorgen. Uiteraard gaat alles bijna mis, met uiteindelijk een hartverwarmend einde, zoals het een cliché Amerikaanse kerst-komedie betaamt. Maar dan wel een ijzersterk uitgevoerd cliché!

Te streamen op: Pathé Thuis, Prime Video

3. Klaus (2019)

Op Netflix vind je sinds 2019 Klaus. Een film die de pers en het grote publiek omver blies en in 2020 zelfs een Oscar voor Beste Animatiefilm in de wacht wist te slepen. De film gaat over Jesper, een postbode die naar de noordelijkste stad Smeerenburg wordt gestuurd als straf voor zijn slechte reputatie als student. Maar Jesper heeft geen idee dat Smeerenburg eigenlijk op zoek is naar iets anders dan post: liefde en vriendschap! De visuele stijl van deze film is ronduit prachtig. Checken die hap!

Te streamen op: Netflix

4. The Man Who Invented Christmas (2017)

The Man Who Invented Christmas is nog een voorbeeld van een recente kerstfilm die veel beter uitpakt dan je misschien zou verwachten. We gaan terug in de tijd in deze biografische dramafilm over Charles Dickens, die een kerstverhaal aan het bedenken is dat we nu nog allemaal kennen. De schrijver wordt trouwens gespeeld door Dan Stevens, volgens de wedkantoren een grote kanshebber voor de rol van James Bond.

Te streamen op: Disney+

5. A Muppet Family Christmas (1987)

A Muppet Family Christmas is een klassieke kerstfilm voor het hele gezin, maar ook zonder kinderen is het puur genieten geblazen. Met Kermit, Fozzie Bear en al hun andere vrienden beleven we magische momenten vol muziek en humor. Deze film is zo’n nostalgische kerstbeleving die iedereen instantly in de feeststemming brengt. De score van 8.1 op IMDb zegt genoeg. Cheesy, maar dat mag met kerst.

Te streamen op: Disney+

6. Batman Returns (1992)

Kijk je liever een film met kerstsfeer, in plaats van een kerstfilm? Batman Returns is de tweede Batman-film van regisseur Tim Burton, met Michael Keaton als Bruce Wayne/Batman, Danny DeVito als The Penguin en Michelle Pfeiffer als Catwoman. The Penguin heeft samen met een corrupte zakenman een plan bedacht om Batman van een moord te beschuldigen. Hun uiteindelijke doel? De stad compleet in handen krijgen. En dat tijdens kerst!

Te streamen op: Pathé Thuis, HBO Max, Viaplay, Videoland

7. Die Hard (1988)

Met een imposante score van 8.2  is Die Hard de perfecte actie-thriller om met Kerstmis te kijken. Bruce Willis speelt John McClane, een NYPD-detective die in Los Angeles is om zijn vrouw te bezoeken tijdens een kerstfeest in Nakatomi Plaza. Wanneer er terroristen het feest bestormen, moet hij alles op alles zetten om de gijzelaars te redden en de terroristen uit te schakelen. Het internet heeft Die Hard terecht al jaren geleden collectief als een echte kerstfilm bestempeld.

Te streamen op: Pathé Thuis, Disney+

8. Love Actually (2003)

Met Love Actually bracht Richard Curtis een instant klassieker uit. Je volgt een opvallend omvangrijke sterrencast, waaronder Hugh Grant, Liam Neeson en Martine McCutcheon, met in totaal acht verschillende verhaallijnen over liefde. Of het nu gaat om een trouwe vriendschap of een onmogelijke liefde, Curtis weet er moeiteloos meeslepende verhalen van te maken die uiteraard uiteindelijk samenkomen. Een must voor liefhebbers van de betere romcom. En wie is dat nou niet?

Te streamen op: Pathé Thuis, Prime Video, Viaplay, Videoland

9. Scrooged (1988)

Over klassiekers gesproken: in Scrooged maken we kennis met Frank Cross, een egoïstische en cynische televisiebaas die drie geesten op bezoek krijgt. Ze proberen hem te leren hoe hij zijn leven zou moeten veranderen om echt gelukkig te worden. Het is een verhaal dat je al tig keer hebt gezien, gehoord, of gelezen maar mede dankzij Bill Murray verveelt Scrooged geen moment.

Te streamen op: Pathé Thuis, Prime Video, SkyShowtime

10. The Nightmare Before Christmas (1993)

Wat zijn er toch veel ijzersterke animatiefilms binnen het kerstfilmgenre. The Nightmare Before Christmas is gemaakt middels stop-motion animatie, wat direct een bijzondere visuele stijl oplevert. We volgen Jack Skellington, de koning van Halloween Town, die op een dag Christmas Town ontdekt en helemaal bevangen raakt van het idee van kerst. Topmuziek, prachtig acteerwerk en een flinke dosis sfeer: The Nightmare Before Christmas is een (kerst)pareltje.

Te streamen op: Pathé Thuis, Disney+

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.