Remco Slump
Remco Slump Auto's & Motoren 4 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Hier is de Lancia Pu+Ra Zero… Maar wat is het in hemelsnaam?

Dit is de Lancia Pu+Ra Zero. En daarmee zeggen we eigenlijk niet heel veel. Want wat is dit? Een auto? Een vliegmachine? Een presse-papier?

We zijn vergeten om jullie een vrolijke Lancia Design Day te wensen deze week. Onze excuses. We waren waarschijnlijk te druk bezig met het ontcijferen van deze Lancia Pu+Ra Zero. Eigenlijk hadden we op de Lancia Design Day een voorproefje van een nieuwe auto verwacht, maar dat kregen we niet. Daarop moeten we tot april 2023 wachten, aldus Lancia-baas Luca Napolitano.

Eerste nieuwe Lancia komt in 2024 op de markt

Zoals jullie weten heeft Stellantis de interessante beslissing genomen om Lancia nieuw leven in te blazen. Een merk dat momenteel alleen nog auto’s verkoopt in Italië, waar de stokoude Ypsilon nog verbazingwekkend veel succes heeft.

lanciapurazero4-638461b15c57e

De nieuwe generatie komt in 2024 op de markt, in 2026 en 2028 gevolgd door respectievelijk een nog naamloos vlaggenschip (de naam Aurelia zingt rond) en de Delta. Van die laatste komt ook een HF Integrale-variant, aldus Napolitano.

Pu+Ra Zero geïnspireerd op Stratos Zero uit 1970

Stellantis heeft zijn zieltogende Italiaanse merk tien jaar de tijd gegeven om zich te bewijzen. Daarom moesten we lachen toen we lazen dat de nieuwe ontwerptaal, Pu+Ra Design genaamd, “het Lancia-design voor de komende honderd jaar gaat definiëren”.

Zo! Ze kijken vooruit, daar in Turijn. En terug, want de Pu+Ra Zero is geïnspireerd door de minimalistische lijnen van de Stratos Zero uit 1970.

Grille gereduceerd tot een soort 3d-sculptuur

Wat zien we dan? Ronde achterlichten, zoals die ook terugkomen op de oude rallyhelden Stratos en 037, en een Lancia-grille die de benaming grille eigenlijk niet meer mag dragen. Dat hoeft ook niet, want ook Lancia gaat volledig elektrisch.

De ‘grille’ is daarom nu een soort 3d-sculptuur geworden van een zwart vlak en drie naar elkaar toe lopende led-strips. Opvallend is ook het glazen dak van de Pu+Ra Zero, dat rond is in plaats van rechthoekig.

Vernieuwd logo en interieur van Italiaanse meubelmaker

Verder nog nieuws? Ja, Lancia gaat samenwerken met de Italiaanse meubelmaker Cassina voor de interieurs van zijn toekomstige modellen. Daarbij heeft het merk een vernieuwd logo geïntroduceerd, dat de aloude vlaggenstok met het stuurwiel erachter tot een minimalistisch geheel reduceert. Opvallend is dat Lancia niet kiest voor een vlak, spartaans beeldmerk, zoals de trend is, maar toch 3d-elementen toevoegt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.