Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 6 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Kazachstan en Bitcoin-mining: van hero naar zero in 3 stappen

Wie had een jaar geleden gedacht dat Kazachstan een bitcoin mining-walhalla zou worden? Waarschijnlijk niemand. Toch is het land nu goed voor een aanzienlijk deel van de Bitcoin-hashrate. Kazachstan is zelfs het op één na grootste Bitcoin mining-land ter wereld. Tot gisteren dan.

Toen besloot de aftredende regering uit protest het internet plat te leggen. De Bitcoin-hashrate dook direct 13,4% omlaag. De snelle opkomst van Bitcoin-mining in Kazachstan kent voorlopig dus een abrupt einde. Het is namelijk nog niet duidelijk wanneer het internet weer tot leven komt. Hoe heeft een land – dat wereldwijd vooral op de kaart is gezet door de satirische film Borat met Sasha Cohen in de hoofdrol – eigenlijk zo’n sterke Bitcoin mining-positie verworven?

De opkomst en teloorgang van Kazachstan als Bitcoin-zwaargewicht

Kazachstan profileert zich dus als ideale locatie om het digitale goud te minen. Momenteel is het erg onrustig in het land dat grotendeelse in Azië ligt en dat heeft ook z’n weerslag op de Bitcoin mining-industrie. Drie opvallende feiten:

1. Bitcoin mining-exodus China

Dat China geen voorstander is van crypto’s en Bitcoin-mining is inmiddels geen verassing meer. De autocratische regering gaf meermaals aan hard te zullen optreden tegen ongehoorzame miners, die uiteindelijk eieren voor hun geld kozen. Afgelopen zomer volgde een ware exodus en Chinese miners pakten massaal de biezen. Op zoek naar landen waar ze wel welkom zijn, zoals de Verenigde Staten en dus ook Kazachstan. Naast gastvrijheid speelt de prijs van elektriciteit trouwens ook een belangrijke rol.

2. Goedkope elektriciteit

Juist ja, goedkope elektriciteit. Bitcoin-mining vanuit de zolderkamer in Nederland is al lange tijd niet echt rendabel meer. Een gevolg van de relatief hoge energiekosten die we hier betalen. Landen als Kazachstan zijn wat dat betreft veel aantrekkelijker. Consumenten betalen een schijntje voor elektriciteit in vergelijking met Nederland. Dit alles heeft te maken met de aanwezigheid van grote hoeveelheden steenkool in het land. Geen milieuvriendelijke energiewinning, maar wel goedkoop. Ter vergelijking: een kWh in Kazachstan kost gemiddeld € 0,049 cent tegenover € 0,24 cent in Nederland. De ideale omstandigheden dus om een pand vol te rammen met heavy duty mining rigs.

3. Overheid grijpt in

Begin december was de overheid volgens Bloomberg al klaar met de enorme hoeveelheid verbruikte energie die gepaard gaat met Bitcoin mining. De elektriciteitsvoorziening werd gelimiteerd, de prijzen gingen omhoog en Bitcoin-miners werden hard geraakt. Een verschil van dag en nacht. Waar Bitcoin-miners eerst nog met open armen werden ontvangen, werd plots de energiekraan deels dichtgedraaid. Een hard gelag voor miners die net lekker op dreef waren.

Terug naar de dark ages dus voor inwoners van Kazachstan. Het is te hopen dat de rust snel wederkeert en de bevolking weer toegang krijgt tot internet. Dat zou voor de Bitcoin-hashrate ook geen slechte ontwikkeling zijn.

Bitcoin heeft een limiet, maar wanneer wordt de laatste gemined?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.