Tessa Ham
Tessa Ham Banen & Salaris 22 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Carrièreswitch? Dit zijn de meest kansrijke beroepen in 2022

Zit je niet helemaal lekker meer op je plek en denk je er zelfs aan om een carrièreswitch te maken? Dan hebben we goed nieuws: vanwege de enorme krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer kansrijke beroepen dan ooit tevoren. In andere woorden: als je de sprong durft te wagen, is de kans groot dat je vrij snel een nieuwe baan vindt. Maar er is natuurlijk altijd baas boven baas: wat zijn de meest kansrijke beroepen van 2022?

Elk jaar publiceert uitzendbureau Randstad een lijst met de meest kansrijke beroepen voor het nieuwe jaar. Fijn als je die carrièreswitch wil maken, maar nog niet weet welke kant op. Hopelijk geven deze banen je de inspiratie die je nodig hebt.

Meest kansrijke beroepen van 2022

Volgens recent onderzoek van Randstad gaan mensen op grotere schaal op zoek naar hun ideale baan. Niet alleen qua inhoud, maar ook qua voorwaarden. De krapte op de arbeidsmarkt (en de kans dat je sneller een baan vindt) zou veel mensen weleens over de streep kunnen strekken om op zoek te gaan. Dit is niet alleen een trend die in Nederland gaande is. In de Verenigde Staten wordt zelfs gesproken van ‘the Great Resignation‘, omdat abnormaal veel mensen hun baan opzeggen.

Knaagt er bij jou ook iets? Dan is het goed om te weten dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Het is dus heel goed mogelijk dat er een kansrijk beroep bij jouw vaardigheden en interesses aansluit. Maar alsnog spannen bepaalde vakgebieden echt de kroon. Dit zijn de meest kansrijke beroepen van 2022.

1. HR-specialist

Wanneer er krapte is op de arbeidsmarkt, wordt het nog belangrijker voor werkgevers om de juiste mensen te vinden én te behouden. Het is dan ook niet gek dat HR-specialist één van de meest kansrijke beroepen van 2022 is.

2. ICT & Security-specialist

De wereld wordt steeds digitaler. Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. Beroepen in de ICT zijn daarom al langere tijd erg kansrijk. Als ICT & Security-specialist onderzoek je hoe het bedrijf veilig kan werken en hoe het hackers buiten de deur kan houden.

3. Hovenier

Mensen met groene vingers opgelet; Randstad merkt op dat er een grote vraag naar hoveniers is. Als hovenier houd je je bezig met het aanleggen en onderhouden van tuinen. Het uitzendbureau denkt dat de vraag is ontstaan doordat we steeds meer publieke en private buitenruimtes willen vergroenen.

4. Pedagogisch medewerker

Er is al een tekort aan medewerkers in de kinderopvang en nu wordt het voor ouders ook nog eens betaalbaarder om hun kinderen naar de opvang te brengen. Dat zal meer ouders over de streep trekken om bijvoorbeeld een extra dag in de week te gaan werken.

5. Installateurs en monteurs

Sowieso wordt de vraag naar mensen die goed met hun handen kunnen werken steeds groter, maar de vraag naar deze technici is al helemaal groot. Dat komt door de energietransitie en vele nieuwbouwprojecten.

6. GZ-psycholoog

Al jarenlang een van de meest kansrijke beroepen, maar dit jaar al helemaal. Vanwege de pandemie, de isolatie en het vele thuiswerken kampen meer en meer mensen met psychische problemen.

7. Bezorgers en klantenservicemedewerkers

Door het sluiten van de winkels tijdens de pandemie, heeft zelfs je oma het online bestellen ontdekt. Oké, we overdrijven, maar ook dit jaar zullen we weer massaal online bestellen.

Zit er geen beroep bij wat jou interessant lijkt? Zoals we net al verklapten, is bijna elk vakgebied kansrijk in 2022. Ben je benieuwd naar de meest kansrijke beroepen per vakgebied? Check dan de volledige lijst van Randstad.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.