Noah Korevaar
Noah Korevaar Rijk en Beroemd 6 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Jeff Bezos gaat ruimterecord breken met de echte Captain Kirk

Jeff Bezos gaat met Blue Origin een bijzonder record breken: hij gaat de echte Captain Kirk uit Star Trek naar de ruimte brengen. De oudste persoon in de ruimte, ooit.

Elon Musk, Richard Branson en Jeff Bezos zijn in een felle strijd verwikkeld om als eerste consumenten naar de ruimte te brengen en ruimtetoerisme op gang te brengen.

Oudste persoon ooit in de ruimte

Tientallen jaren en miljarden dollars aan onderzoek en ontwikkeling werpt nu zijn vruchten af. Maar wie is koploper? De strijd is nog niet geslecht, maar in de tussentijd is Amazon-oprichter Jeff Bezos wel van plan om alvast een nieuw record te vestigen.

Hij is namelijk van plan om de oudste persoon ooit de ruimte in te brengen. En dan hebben we het niet over zijn opa of een willekeurige medemiljardair. Nee, Bezos schakelt zijn bedrijf Blue Origin in om niemand minder dan William Shatner naar de ruimte te brengen.

Captain Kirk: het cirkeltje is rond

De 90-jarige acteur kennen we allemaal als Captain Kirk, zowel in de originele Star Trek-series als in de films.  Het idee dat de oudste persoon in de ruimte de ‘echte’ Captain Kirk is, is natuurlijk prachtig.

Bovendien was Star Trek de franchise die ervoor zorgde dat Musk, Bezos en Branson überhaupt zo gefascineerd zijn door ruimtevaart. Dat het gezicht van die franchise het toekomstbeeld kan gaan realiseren wat destijds echt nog pure science-fiction was, is een cirkeltje dat ronder dan rond wordt.

Jeff Bezos gaat ruimterecord breken met de echte Captain Kirk
William Shatner in 2019 (Afbeelding: Michele Spatari / AFP)

Geen Nederlanders

Het gaat allemaal snel gebeuren: Shatner gaat op 12 oktober aan boord van de New Shapard NS-18, samen met Blue Origin-chef Audrey Powers en Chris Boshuizen en Glen de Vries.

Dat klinkt zo Nederlands als het maar kan, maar dat zijn beide heren niet. Boshuizen is oprichter van Planet Labs, een bedrijf dat als eerste nanosatellieten commercieel inzette. De Vries is oprichter van Medidata Solutions, ‘s werelds meest gebruikte klinische onderzoeksplatform.

Jeff Bezos lanceert weer techmiljonairs

Het wordt dus weer een vlucht vol techmiljonairs, precies de trends die SNL onlangs nog op meesterlijke wijze bekritiseerde met een sketch waarin Owen Wilson de rol van Jeff Bezos vertolkte.

Ach ja, voor nu draait het even om William Shatner. Op 12 oktober kun je live gaan volgen hoe de 90-jarige acteur een recordbrekend tripje naar de ruimte maakt. Om 15:30 Nederlandse tijd staat de lancering gepland.

Blue Origin

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.