Felix Decavel
Felix Decavel Banen & Salaris 27 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze jackpot wint de CEO van de Staatsloterij jaarlijks aan salaris

Lotje krassen? Ook zonder mee te spelen, kun je aardig verdienen dankzij de Nederlandse Loterij. Maar dan alleen als je de top van het bedrijf bereikt. Deze jackpot wint de CEO van de Staatsloterij jaarlijks aan salaris.

Nog nooit keerde de Nederlandse Loterij – moederbedrijf van de Staatsloterij – meer prijzengeld uit dan in 2022. Dit hersenkrakende recordbedrag van 5.829 miljoen euro komt dan wel rechtstreeks uit de zakken van de verliezers, die kunnen zich troosten met de gedachte dat het kansspelbedrijf op hun kosten 195 miljoen euro aan goede doelen heeft gegeven.

Hoeveel de directeuren van deze NGO’s verdienen, wist je al. Maar welke jackpot aan salaris harkt de CEO van de Staatsloterij eigenlijk zelf binnen per jaar?

Salaris van CEO en CFO Nederlandse Loterij

In ieder geval een stuk minder dan wat de CEO van KLM verdiende toen de luchtvaartmaatschappij nog staatssteun ontving. En in tegenstelling tot het KLM-management keert de directie van de Nederlandse Loterij zichzelf geen extra bonussen uit.

De bestuurders van de Staatsloterij hebben namelijk geen recht op variabele beloningen, zelfs als de gokmachines overuren draaien en meer geld in het laatje brengen dan verwacht. Wel krijgen de directieleden naast een vast jaarlijks salaris nog sociale lasten en pensioenkosten uitgekeerd.

Genoeg gegokt; dit is de jackpot die Niels Onkenhout (CEO) en Arjan Blok (CFO) van de Nederlandse Loterij in 2022 hebben gewonnen aan salaris. De vermelde bedragen staan in bruto en geven de totale jaarlijkse verloning weer van beide heren.

Type Salaris CEO CFO
Vaste beloning € 245.000 € 220.000
Sociale lasten € 13.000 € 13.000
Pensioenkosten € 39.000 € 34.000
Overige vergoedingen € 2.000 € 2.000
Totale verloning € 299.000 € 269.000

De overige leden van het management bij de Nederlandse Loterij mogen maximaal 85 procent verdienen van de vaste beloning van de CEO. Check alle cijfertjes in het jaarverslag van de Staatsloterij. Of lees ook hoeveel Holland Casino verdient aan elke type gokspel (met daarbij ook het salaris van de directie).

Indien je echter geen geluk hebt bij het gokken, kun je altijd nog miljonair worden door flesjes statiegeld te verzamelen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.