Felix Decavel
Felix Decavel Investeren & Beleggen 9 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Goudprijs nadert all time high terwijl de economie ineenstort

In slechte tijden zitten de kerken vol. Tenzij het om een economische zondvloed van inflatie gaat. Dan worden edelmetalen als goud en zilver plots heilig verklaard. En dat blijkt wederom uit de historisch goudprijs momenteel.

Ook vlak na de financiële crisis van 2008 kende de prijs van goud een renaissance van jewelste. Niet toevallig was dat het moment waarop veel jonge investeerders het edelmetaal als puike belegging ontdekten. Daarbij onder anderen Bart Brands, inmiddels een specialist die aan Manners recentelijk vertelde waarom je in goud moet investeren.

Historisch hoge prijs van goud

De prijs van goud steeg toen van ongeveer 700 dollar naar een piek van om en bij de 1.800 dollar in 2011. Ook nu lijkt er zich een gelijkaardig patroon te herhalen. De hoogste waarde waarvoor goud ooit verhandeld is, staat op 2.072,49 dollar per ons (ofwel 28 gram). Maar vandaag (9 mei) werd het record bijna gekraakt en bleef de prijs slechts 27 dollar onder de all time high. Op het moment van schrijven, betaal je 2.025 dollar per ons goud.

Volgens Reuters ligt de bankencrisis in de Verenigde Staten en inflatie aan de basis van de recente stijging van de goudprijs. Investeerders zoeken naar verluidt heil in traditioneel veilige activa om de economische impact ervan te vermijden, onder meer veroorzaakt door de ineenstorting van Silicon Valley Bank. Dat valt ook af te leiden met een ongetraind oog. In oktober van 2022 verwisselde het edelmetaal nog van handen voor ongeveer 1.600 dollar. Bovendien zou deze groei van 25 procent in slechts vier maanden tijd nog niet voorbij zijn.

Goudprijs tijdens inflatie

Verschillende specialisten die door het toonaangevende persbureau werden gepolst, gaven allemaal aan dezelfde geluiden te horen. Het huidige economische klimaat van aanhoudende inflatie en onzekerheid in het bankenwezen betekent niet het einde van de historische hoogtes van goud. Integendeel. “Dezelfde vlucht naar veiligheid die ons boven de 2.000 dollar duwde, zit nog steeds in deze markt”, zegt een senior marktstrateeg. Andere edelmetalen zoals zilver en platina maakten evenwel een groei door, maar de goudprijs maakt de grootste sprong.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.