Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Huizenmarkt 26 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit huis in Finland koop je voor €68.000 incluis sauna en lap grond

De huizenprijzen in Finland liggen zo’n 60% lager dan in Nederland (2.300 euro om 5.745 euro per vierkante meter). Het meest idyllische huis dat we op de Finse Funda tegenkomen, duikt daar met 1.090 euro per vierkante meter nog eens ruim onder. 

De Finnen zijn het gelukkigste volk ter wereld, lazen we in een recentelijk verschenen onderzoek. Waarom verhuizen we er dan niet gewoon naartoe? Op de Finse Funda vinden we een romantisch gelegen huisje mét een flinke lap grond, voor minder dan een habbekrats.

huis in finland kopen
(Afbeelding: Google Maps)

Voor een schamele 68.000 euro presenteren we deze idyllische woning in Alpua. Althans, van buiten is het idyllisch. Binnen moet je de idylle er nog even zelf bij fantaseren. 

Huis in Finland lap grond én sauna te koop voor 68.000 euro

Het huis nabij de Botnische Golf zag in 1996 het levenslicht. Je krijgt een royale 3.480 vierkante meter aan perceel- en een krappe 62 vierkante meter woonoppervlak voor je geld. Hier komt wel nog een evengrote schuur bij.

huis in finland kopen
(Afbeelding: Oikotie)
huis in finland kopen
(Afbeelding: Oikotie)
huis in finland kopen 1
(Afbeelding: Oikotie)

De gebouwen liggen in de omgeving van het dorp Alpua, dat wordt door makelaar Pasi Siuvatti met recht ‘schilderachtig’ wordt genoemd. Het huis is gelegen aan een bosrand, met vrij uitzicht op de velden aan de ene kant en het Sneeuwmeer aan de andere. Is dat zo sprookjesachtig als het klinkt? Moeilijk te zeggen, want hier heeft Pasi helaas geen foto’s van bijgevoegd.

huis in finland kopen 1
(Afbeelding: Google Streetview)

Na enig speurwerk op Google Maps lukt het ons alsnog om een glimp van het Sneeuwmeer (dat Lumijärvi heet in het Fins) op te vangen. Het lijkt ons niet per se mooier dan de overige 187.999 meren die Finland rijk is, maar toch lekker om een zomerse duik te kunnen maken in een plas die Sneeuwmeer heet.

Van buiten idyllisch, van binnen een opknappertje

Zodra we de digitale deurpost passeren, zien we dat deze Finse parel vooral van buiten fonkelt. Binnen moet het een en ander gebeuren. 

huis in finland kopen
(Afbeelding: Oikotie)
huis in finland kopen
(Afbeelding: Oikotie)
huis in finland kopen
(Afbeelding: Oikotie)

Lichtpuntjes zijn de houtgestookte sauna, de vloerverwarming in de badkamer en de vaatwasser in de keuken. Daarnaast is de warmwaterboiler uit 2013 niet héél erg verouderd. Zoals gezegd: aan deze ruwe parel moet nog het nodige gebeuren, maar daar heb je met de vraagprijs van 68.000 euro hopelijk nog budget voor. Een bod uitbrengen kan via deze link op Oikotie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.