Felix Decavel
Felix Decavel Banen & Salaris 19 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Het salaris van een huisarts, chirurg en andere geneeskundigen

Denk je eraan om geneeskunde te studeren, maar heb je geen idee welke specialisatie het meeste voldoening geeft? Geld maakt ook gelukkig. Dit is hoeveel salaris je als arts verdient, van huisarts tot hartchirurg.

Aangezien je eerst jarenlang moet studeren alvorens je de eed van Hippocrates mag afleggen, kan het geen slecht idee zijn om je alvast te verdiepen in alle mogelijke specialisaties. Bovendien gaan universiteiten en hogescholen binnenkort opnieuw loten, waardoor je nog minder garantie hebt op de studierichting die je voorkeur wegdraagt.

Tijd om alle loonstrookjes dus eens onder de loep te nemen. Welke artsen krijgen de romigste boter bij die vette vis waar ze jaren naar hengelen? We duiken in het salaris van dokters en artsen, per specialisatie. Alle gemiddelde lonen zijn gebaseerd op cijfers van de Nationale Beroepengids en staan uitgedrukt in bruto per maand.

Hoeveel verdient een dokter?

Maar eerst: afstuderen. Na het afronden van hun master, stromen de meeste studenten geneeskunde door naar een vervolgopleiding zoals huisarts of hartchirurg. Maar zodra je de coschappen van de master hebt doorlopen, kun je meteen aan de slag als Basisarts, ook wel ANIOS (Arts Niet in Opleiding tot Specialist) genoemd. Basisartsen werken voornamelijk als onderzoeker in de farmaceutische industrie en het bedrijfsleven of als assistent-geneeskundige in een ziekenhuis.

Gemiddeld salaris: 3.026 euro tot 4.749 euro

Het salaris van een huisarts, chirurg en andere medici

Als je daadwerkelijk als huisarts of chirurg wenst te werken, dien je dus eerst een specialisatie te voltooien. Dit zijn de tien populairste vervolgopleidingen in de Nederlandse geneeskunde volgens het Instituut Sollicitatie Opleidingsplaats, met daarbij het gemiddelde salaris volgens de Nationale Beroepengids.

Specialisatie Gemiddeld Salaris
Huisarts € 7.600 – € 8.700
Kinderarts € 5.000 – € 10.000
Internist € 5.833 – € 20.834
Chirurg € 7.054 – € 12.572
Neuroloog € 5.833 – € 10.833
Gynaecoloog € 5.833 – € 10.833
Cardioloog € 5.833 – € 10.833
Orthopeed € 5.000 – € 10.000
Psychiater € 5.833 – € 10.833
Plastisch Chirurg € 9.785 – € 12.572

Het salaris van gelijk welke arts of dokter is dus allerminst verkeerd. Maar daar staan dan ook aartsmoeilijke studies tegenover. Zijn het bloed en het zweet de tranen volgens jou niet waard? Check dan ook wat je per rang bij Defensie kan verdienen of wat het salaris van een leraar op de basisschool is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.