Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 27 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo oud (ja, écht) is de gemiddelde ondernemer bij zijn eerste bedrijf

Je wordt tegenwoordig overspoeld met succesverhalen van piepjonge miljonairs die bij wijze van spreken net uit de luiers zijn. Dat succes is hartstikke inspirerend natuurlijk, maar je krijgt hierdoor wel af en toe het gevoel dat je hebt gefaald als je niet Snapchat op je 24ste hebt uitgevonden. Maar klopt dit eigenlijk wel?

Hoe oud zijn ondernemers gemiddeld als ze hun eerste succesvolle bedrijf starten? Uit onderzoek van onder andere Duke University en The Founder Institute blijkt dat dat waarschijnlijk ouder is dan je in eerste instantie denkt.

Gemiddelde leeftijd van ondernemers met succes

Ben jij ouder dan 24 jaar en heb je nog niet de nieuwe Snapchat bedacht? Maak je dan geen zorgen. Sommige mensen zeggen dat jonge ondernemers een streepje voor hebben, omdat ze fris zijn en veel uithoudingsvermogen hebben. Ook zouden ze makkelijker risico’s nemen, wat natuurlijk van pas komt bij het starten van een onderneming.

Maar vergis je niet: hoe ouder je bent, hoe meer levenservaring je hebt, hoe betere oplossingen je kunt bedenken voor problemen waar mensen tegenaan lopen en hoe groter je netwerk is. Uit onderzoek blijkt dan ook dat de gemiddelde ondernemer 40 jaar oud is als hij of zij zijn eerste start-up lanceert.

Piepjonge miljonairs

Van snelgroeiende start-ups ligt die leeftijd nog hoger, op 45-jarige leeftijd. Het onderzoek laat zelfs zien dat bij ondernemers boven de 55 jaar de kans twee keer zo groot is om een succesvolle snelgroeiende start-up te beginnen, dan bij mensen onder de 35 jaar.

Denk daar de volgende keer maar aan als je een bizar succesverhaal leest van een piepjonge miljonair. Uit de data blijkt dat 40-jarige ondernemers veel meer kans van slagen hebben. Het is ook niet zomaar een klein steekproefje; The Founder Institute keek hiervoor naar de leeftijd van zo’n 4.000 ondernemers wereldwijd.

Voorbeelden van oudere ondernemers

Als je erover na gaat denken zijn er ook genoeg voorbeelden te noemen van ondernemers die op latere leeftijd succes kregen. Zoals Ray Kroc bijvoorbeeld, die pas op 52-jarige leeftijd McDonald’s in een multimiljardenbedrijf transformeerde. Lynda Weinman was 40 jaar toen ze Lynda.com opstartte. Dit bedrijf verkocht ze later voor 1,5 miljard dollar aan LinkedIn. En Sam Walton was 44 jaar toen hij Walmart oprichtte.

Natuurlijk zijn er ook hele jonge mensen die succesvolle ondernemers worden. Maar het is goed om te weten dat dit niet de norm is. Je loopt niet achter als je in de dertig bent en ‘nog niet’ zo succesvol bent geworden als je had verwacht.

Inc.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.