Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 4 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Het beste restaurant van Ibiza is een goedbewaard geheim

Dat ik bij deze onthul… Want wie van lekker eten houdt, maar geen zin heeft in een chique of pretentieus restaurant, moet zeker een keer bij Ibiza Food Studio gaan eten. Als je er kunt komen, tenminste. Want niet alleen zul je ervoor naar Ibiza moeten reizen (maar goed, dat was je toch al van plan), maar als je daar eenmaal bent, is het wel even zoeken geblazen.

Waar veel restaurants op Ibiza zich tooien in fraai design en uitnodigende terrassen en entrees, profileert Ibiza Food Studio zich juist heel bescheiden, verstopt in een achterafstraatje in de gypsy quarter. Dankzij de dames van conciërge service Deliciously Sorted. Deze luxe conciërge helpt haar klanten aan zoveel mogelijk waardevolle momenten dankzij haar uitgebreide lokale netwerk. Op de vraag bij welk restaurant op Ibiza je absoluut een keer gegeten moest hebben, kwamen ze met dit verrassende antwoord.

Alleen voor locals?

Als je voor de deur staat, heb je meer het gevoel dat je bij een favoriet plekje bent van locals, de insiders die het restaurant al weten te vinden. En dat ís ook zo. Daarom doet Ibiza Food Studio ook geen moeite om reclame te maken of gevonden te worden door toeristen. Ze zitten toch wel vol, met locals, en dat het hele jaar door. Dat op zich is al bijzonder, want de meeste restaurants (en hotels) in Ibiza gaan in oktober dicht, als het hoogseizoen voorbij is.

Het beste restaurant van Ibiza is een goedbewaard geheim
Verborgen parel in de gypsy quarter (Afbeelding: Daniel Balda)

Ibiza Food Studio echter, zit zelfs met kerstmis bomvol. We hadden er al vaak enthousiaste verhalen over gehoord, van kenners en locals, en moésten dit dan ook zelf ervaren. Als je binnen bent, bevind je je direct in de inner circle van Boris, de excentrieke Deen die de geestelijk vader is van het restaurant. Het is alsof je bij hem thuis gaat eten.

Deense topkok creëert eigen Walhalla op Ibiza

Wat direct opvalt, is de ruige inrichting. Er is gebruik gemaakt van allerlei oude voorwerpen die echter allemaal een verhaal vertellen dat past bij het restaurant. En bij Boris, die in de eerste plaats een creatief is, en pas daarna een ondernemer. Hij denkt niet in geld maar in smaken en ervaringen.

Het beste restaurant van Ibiza is een goedbewaard geheim
Boris Buono is een ervaren topchef (Afbeelding: Daniel Balda)

Bij het vooraanstaande restaurant Noma in Kopenhagen deed hij alle ervaring op die een chef zich maar kan wensen. Hij voelde dan ook niet langer de noodzaak om zich te bewijzen maar juist de drang om puur te koken; Mediterraans met een Scandinavische twist, passend bij de seizoenen en natuur van het eiland waar hij verliefd op werd.

ibiza food studio, beste restaurant, goed bewaard geheim
Oesters (Afbeelding: Ibiza Food Studio)

Zoals hij vroeger ook deed met zijn vader, gaat Boris geregeld vissen. Wat hij vangt, ligt ’s avonds op de borden van zijn gasten, omgetoverd in uitstekend bedachte gerechten, pure smaakexplosies. Ook zoekt hij naar van alles dat gewoon groeit op het eiland en bedenkt hij daar gerechten mee.

Hij heeft partnerships met de beste en duurzaamste producenten en kwekers van Ibiza en met al die ingrediënten op zak ontwerpt hij zijn menu. Een creatieve en intuïtieve manier van koken in plaats van te gaan winkelen met een boodschappenlijst op basis van een vooraf bedacht menu.

Alles klopt bij Ibiza Food Studio

Dat klinkt goed en vanaf de eerste amuse tot het laatste dessert klopt alles. Elk gerechtje is een feest van smaak en een lust voor het oog. Dat dit allemaal uit de kleine, open keuken komt waar ik de hele avond geen greintje stress en geen enkele wanklank kan bespeuren… knap! De sfeer doet zich nog het best omschrijven alsof je bij een vriend thuis dineert. Een vriend die de kunst beheerst om moeiteloos én swingend te koken, leidend tot onweerstaanbare gerechten… Boris is een vakman en liefhebber in één.

Het beste restaurant van Ibiza is een goedbewaard geheim
Alleen de beste ingrediënten (Afbeelding: Daniel Balda)

De wijnen getuigen zonder uitzondering van visie en kennis. Ik zie en proef tal van natuurwijnen van producenten die ik nog niet ken en die me nieuwsgierig maakten. Allemaal passen ze perfect bij de gerechten waarbij ze geserveerd worden en dankzij de unieke visie en productiemethoden van de makers is het bovendien een prachtige ontdekkingsreis.

Alles klopt bij Ibiza Food Studio en dat verdient een groot compliment. Het contrast tussen deze kleine verborgen parel en de mondaine restaurants die je elders in Ibiza (en andere Europese landen) vindt, is groot. Maar alleen op het gebied van ambiance en beleving. Het pure geluk en genot dat elk gerechtje je tong doet beleven, komt juist weer heel dichtbij een diner in een sterrenrestaurant. Soms zelfs nog daar voorbij.

Conclusie

Als je zoals ik altijd op zoek bent naar unieke en onweerstaanbare smaken, zul je Ibiza Food Studio absoluut een keer moeten bezoeken. Voeg daar de bijzondere sfeer van een restaurant voor locals dat aanvoelt als een huiskamer aan toe en je hebt er een onvergetelijke herinnering bij. Boris Buono en zijn Ibiza Food Studio doen zich weliswaar bescheiden voor, maar ieder pretentieus restaurant kan een voorbeeld nemen aan hoe hier met eten wordt omgegaan.

Het beste restaurant van Ibiza is een goedbewaard geheim
Het genot van pure smaken (Afbeelding: Daniel Balda)

Bekijk hier de website van Ibiza Food Studio. Neem contact op met Deliciously Sorted om net zoals ik nog veel meer waardevolle tips te krijgen voor bijzondere plekken op Ibiza en de andere Balearen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.