Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 6 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

4 redenen om een hekel aan je baas te hebben (+ de remedie)

People join companies, but they leave bosses’ wordt ook wel eens gezegd. Heb jij een hekel aan je baas? Je bent zeker niet de enige. In onze carrière komen we waarschijnlijk meer dan eens een slechte baas tegen. Maar wat kun je hieraan doen?

Soms vind je jouw baan en collega’s geweldig en is het echt alleen je baas die roet in het eten gooit. Kun je dan toch beter weggaan? Of is een gesprek met je baas een oplossing?

Redenen waarom je hekel aan je baas hebt

Dit zijn vier redenen waarom je wellicht een hekel aan je baas hebt en wat je eraan kunt doen. Want een slechte baas heeft niet alleen invloed op je carrière, maar ook op je stressniveau en daarmee je persoonlijke leven.

1. Je baas is een micromanager

Niets is zo frustrerend als een baas die constant over je schouder meekijkt. Het werkt je niet alleen op de zenuwen, maar geeft je ook het gevoel dat je baas of leidinggevende je niet vertrouwt. Is dit de reden dat je een hekel aan je baas hebt? Houd je manager dan actief op de hoogte met alles waarmee je bezig bent, om dat vertrouwen te creëren.

Als dat niet werkt en je werkgeluk en productiviteit eronder lijden, zal je toch echt met je baas moeten praten. Soms komt het micromanagen voort uit een onzekerheid en heeft je leidinggevende niet eens door dat hij of zij hiermee bezig is.

2. Je baas leidt vanuit negativiteit

Natuurlijk wil een werkgever dat z’n werknemers blijven groeien. Maar als er nooit wordt stilgestaan bij successen en je nooit een compliment krijgt, gaat er iets fout. Sommigen bazen hebben een meedogenloze ‘het moet beter’-houding. Hierdoor worden mensen bang om fouten te maken en dat zal het bedrijf niet ten goede komen.

Hoe ga je hiermee om? Probeer zelf een positieve houding te behouden en moedig je team aan hetzelfde te doen. Maak je een fout? Geef dan aan bij je leidinggevende wat je hiervan hebt geleerd. En wordt het de hekel aan je baas echt onhoudbaar? Vraag jezelf dan af of je wel in zo’n cultuur wil blijven werken, hoe leuk je jouw baan zelf ook vindt.

3. Je baas geeft iedereen de schuld behalve zichzelf

Heb je een baas of leidinggevende die de credits pakt voor het werk van de werknemers? Dat is al irritant. Maar als hij of zij ook nog eens de werknemers de schuld geeft van eigen fouten, is het begrijpelijk dat je een hekel aan je baas hebt. Het is een teken dat je te maken hebt een narcistische werkgever.

Als je het echt niet trekt, is weggaan waarschijnlijk je beste optie. Dit zit verweven in de persoonlijkheid van je baas en is er niet zomaar uit te krijgen. Bewaar e-mails en typ gesprekken die je met je baas hebt (gehad) uit. Zo heb je bewijs verzameld als het ooit tot juridische actie moet komen.

4. Je baas trekt mensen in het bedrijf voor

Leidinggevenden en managers zijn ook maar mensen en het is dus heel goed mogelijk dat ze op het gebied van persoonlijkheid beter klikken met sommige werknemers dan anderen. Dat hoeft alleen nog niet te betekenen dat zij voorgetrokken worden en de beste projecten toegewezen krijgen.

Helaas zal iets erover zeggen tegen je baas alleen nog maar meer voor een scheve verhouding zorgen. Het enige wat je kunt doen is goede prestaties leveren om hopelijk – op de goede manier – op te vallen. Geef ook regelmatig aan bij je baas dat je toe bent aan nieuwe verantwoordelijkheden of bied je vrijwillig aan bij een interessant project.

Wordt er echt niet meer naar je geluisterd in meetings en krijg je nooit de kans om te groeien in je werk? Overweeg dan een klacht in te dienen bij HR.

Resume.io

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.