Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Gezondheid 5 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Wandelschoenen die knellen bij je voorvoet? Dit is de oplossing

Een van de meest voorkomende problemen onder wandelaars, vaak het gevolg van wandelschoenen die te smal zijn aan de voorkant, is de ‘hallux valgus’. We testten een oplossing.

Trouwens, een wat? De ‘hallux valgus’ is duidelijk te herkennen aan een knobbel aan de binnenkant van de voet, een stukje onder de grote teen.

Knellende ‘bunion’ in wandelschoenen

Dit wordt in het Engels ook wel bunion genoemd en is een vergroeiing die het gevolg is van een voet die te weinig ruimte heeft gehad in de wandelschoenen.

Soms wordt dit geopereerd, maar dit schijnt een bijzonder pijnlijke operatie te zijn met een langdurige revalidatie. Niet prettig en ook erg onhandig, aangezien je je voeten de hele dag nodig hebt.

Dit is de oplossing voor wandelschoenen die knellen bij je voorvoet
Blootsvoets is eigenlijk nog het beste (Afbeelding: Rowen Smith, Unsplash)

Een andere optie is om wandelschoeisel aan te schaffen dat rekening houdt met je bunion en speciaal ontworpen zijn met meer ruimte op die plek en een wat zachtere binnenlaag die irritatie aan de knobbel voorkomt. Dat is een echte lifesaver als je grote einden moet lopen of graag wandelt voor je ontspanning.

Dat laatste is bij mij het geval. Hoe vervelend is het dan dat je, als je graag de (ruige) natuur intrekt, na een aantal kilometers last krijgt van knellende schoenen en drukpijn op je voet, die je bij elke stap voelt. Helemaal als je weet dat je met elke stap je grote teen verder tegen je andere tenen aanduwt en de vergroeiing en druk op je andere tenen verergert.

Dit is de oplossing voor wandelschoenen die knellen bij je voorvoet
Je kunt de stand van je botten trainen (Afbeelding: Nino Liverani, Unsplash)

In een schoenwinkel kreeg ik de tip om actief aan de slag te gaan met het corrigeren van de afwijking en de bunion te reduceren. Kan dat? Ja, dat kan. Er zijn op YouTube veel filmpjes te vinden over oefeningen die je kunt doen met je voet, massages die je kunt uitvoeren, er bestaat zelfs speciale bunion-yoga. Voorts komen er in die filmpjes verschillende ortheses (hulpstukken) langs die je kunnen helpen met het corrigeren.

Ortheses

Ook een optie is om speciale zolen te laten aanmeten. Hierbij laat je je voet inscannen en krijg je een zool die perfect op jouw voet is afgesteld en zorgt dat de druk beter verdeeld wordt.

Enerzijds verlicht je zo de druk en pijn, maar anderzijds ga je zo ook een stapje verder dan alleen symptoombestrijding. Door te beginnen met simpelweg schoenen te dragen die passen bij de vorm van je voet, stop je het vergroeiingsproces al. Breid je dat uit met ortheses, dan ga je next level.

Dit is de oplossing voor wandelschoenen die knellen bij je voorvoet
Han Wag heeft meerdere modellen voor bunion-voeten (Afbeelding: Han Wag)

Tenenspreiders van siliconen draag je om binnen en buiten je schoenen je tenen uit elkaar te duwen. Ze zijn er voor al je tenen of voor alleen de grote teen. Er zijn veel verschillende modellen en de prijzen verschillen ook sterk. Ik raad aan om goed de reviews te lezen, een keuze te maken en ze dan gewoon uit te proberen.

Combineer bijvoorbeeld een tenenspreider met schoenen die de goede vorm hebben en corrigerende zolen.

Hanwag Alta Bunion II GTX

Zeer comfortabele wandelschoenen die tegen een stootje kunnen en bovendien dankzij de Gore-Tex laag ook waterdicht zijn. Ik heb het getest en het werkt fantastisch. Tijdens flinke regenbuien liep ik door diepe plassen, maar wat ik ook probeerde, mijn voeten bleven droog.

In tegenstelling tot mijn vorige wandelschoenen werd mijn hele voet blij van de Alta Bunion II GTX. Een verschil van dag en nacht en een bevrijding dat je niet na verloop van tijd een enorme knelling begon te voelen. Echt superschoenen.

Dit is de oplossing voor wandelschoenen die knellen bij je voorvoet
All weather, all terrain (Afbeelding: Han Wag)

Ook na een langere periode van testen bleven de Han Wag Alta Bunion II GTX comfortabel. Naast dat ze speciaal voor bunion-voeten gemaakt zijn, zijn het vooral ook hele goede wandelschoenen.

Laat het nou net herfst zijn. Kom maar op dus met het vieze weer! Alle routes die ik altijd mijd omdat ze te modderig, vies en nat zijn, zijn nu ineens een optie geworden. Sterker nog, ik geef het eerlijk toe, met deze schoenen voel ik me weer een kleuter die het leuk vindt om in de modder te stampen.

Dit is de oplossing voor wandelschoenen die knellen bij je voorvoet
Dankzij de GoreTex zijn ze volledige waterdicht (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Gauw maar een reisje naar Engeland boeken om daar een stevige wandeling in de countryside te maken. Om daarna stijlvol op te warmen in de country club.

Conclusie

Omdat een hallux valgus niet iets is waar je in een paar weken weer vanaf bent, kan ik nu niet al zeggen of alle tips voor mij gewerkt hebben. In elk geval lijkt het me een uitstekende maatregel om schoenen te dragen die genoeg ruimte verschaffen voor de voorvoet. De Han Wag Alta Bunion II GTX bevalt op dat gebied zeer goed.

Voor meer info en alle modellen, zie www.hanwag.nl

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.