Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 1 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

HBO Max-abonnees massaal weg na Wonder Woman 1984

Wonder Woman 1984 afvinken, en door. Zo dachten veel nieuwe, en inmiddels weer oude abonnees van HBO Max erover. Uit nieuw onderzoek blijkt dat 50% van de abonnees die vanwege de film met Gal Gadot een abonnement nam, na een half jaar weer weg was. En ja, is het glas dan half vol of half leeg?

De oorlog tussen streamingdiensten is al vrij lang gaande, en die is best interessant om te volgen. Van Netflix tot Disney+, iedereen houdt er weer een net iets andere tactiek op na om abonnees te trekken en te behouden. Zo was 2020 een uitdagend jaar voor Warner Bros., dat destijds de nieuwe streamingdienst HBO Max lanceerde.

Wonder Woman 1984 en andere bioscoopfilms

Maar 2020 was natuurlijk ook het eerste jaar van de pandemie, niet het beste moment om je business te beginnen, al helemaal niet in de filmwereld. Na een reeks door COVID-19 uitgestelde film, nam de studio het gedurfde besluit om alle bioscoopfilms in 2021 ook direct op HBO Max uit te brengen.

De eerste film in deze reeks was Wonder Woman 1984, die in 2020 tijdens Eerste Kerstdag werd gelanceerd op HBO Max. Destijds een controversiële beslissing. Veel filmmakers, waaronder Christopher Nolan, spraken zich ertegen uit. Maar Warner Bros hield voet bij stuk, en dankzij de film met Gal Gadot werden 41 miljoen nieuwe abonnees bijeen geharkt.

HBO Max ziet abonnees weglopen

Maar het lijkt erop dat al die abonnees niet blijvend zijn. Volgens The Wrap heeft 50% van de abonnees die vanwege Wonder Woman 1984 een abonnement op HBO Max nam, de dienst binnen een half jaar laten vallen. Het meetbedrijf Antenna ontdekte ook dat 31% van die nieuwe abonnees binnen een maand na de release verdwenen was.

Met de kwaliteit van Wonder Woman 1984 zal de leegloop niet te maken hebben. Ondanks niet al te enthousiaste recensies, was het superheldenepos in 2021 online de best verkochte film en de titel stond tevens in de top 10 meest (illegaal) gedownloade films. Toch heeft HBO Max nog steeds meer abonnees dan daarvoor, dus je zou kunnen stellen dat het glas voor de streamingdienst halfvol is. Al weten we natuurlijk niet wat het algehele groeidoel is.

Bioscoop nog altijd populair

Feit is dat de stopzetting van veel abonnementen samenging met de opening van bioscopen en de grotere beschikbaarheid van vaccins. In de eerste zes maanden bleef het publiek bij HBO Max na Wonder Woman 1984 hangen voor de releases van Godzilla vs. Kong en Mortal Kombat. Voor veel mensen, vooral Amerikanen, was HBO Max de enige manier om die films te zien. Later dat jaar kon het publiek kiezen tussen thuisblijven of naar de bioscoop gaan om Dune of The Suicide Squad te zien. Er werd massaal voor de bios gekozen, en dat is hoopvol nieuws voor de cinema in het algemeen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.